Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Време е да признаем Голанските възвишения за израелски

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След 52 години е време САЩ изцяло да признаят израелския суверенитет над Голанските възвишения, които са от ключова стратегическа важност за сигурността на Държавата Израел и регионалната стабилност! Това написа днес в Туитър американският президент Доналд Тръмп. Другата седмица той ще приеме в Белия дом израелския премиер Бенямин Нетаняху. 

По-голямата част от спорната територия се контролира от Израел, като Сирия също я смята за своя. До Шестдневната война от 1967 г. Голанските възвишения са били сирийски, а след нея Израел поема контрола над тях.

През 1981 г. израелският Кнесет приема закон, в който едностранно обявява суверенитет над територията. Съветът за сигурност на ООН не признава това решение с резолюция от същата година. 

Минути след изявлението на Тръмп Нетаняху му благодари. „В момент, в който Иран се стреми да използва Сирия като платформа за унищожаването на Израел, президентът Тръмп смело признава израелския суверенитет над Голанските възвишения“, посочи още израелският премиер в Туитър. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна