Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Югозападната порта на античния Одесос бе открита във Варна

Доц. Валери Йотов
Снимка: Радио Варна

Югозападната порта на античния Одесос беше открита при разкопки в района на улица "Цар Симеон" във Варна, съобщи доц. Валери Йотов, ръководител на разкопките.

Йотов информира, че още проф.Михаил Лазаров през 1982 година е правил проучвания в района и тогава е открита част от крепостна стена.

Периодът е римо-византийски, посочи доц. Йотов и обясни:

"От Западната порта води основната улица, винаги с ориентация "запад-изток". Строежът е римо-византийски. Все още сме в работна фаза, но със сигурност тази стена е изграждана в епохата на Рим, но след това е била реконструирана и продължила да съществува до края на VI- ти, началото на VII- ми век. Досега имаше само предположения за съществуването и, и то от основателя на българската археология Карел Шкорпил. Той е предполагал, че една от портите на античния Одесос е бил в района на ул. "Драгоман", доста на север от тук. Тази порта е първата установена при археологически проучвания. Т.е. това е първата порта на древния град."

В доклада си до Общината и комисията,която ще приеме резултата от разкопките, доц. Йотов ще предложи там да се създаде археологически парков комплекс.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна