Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даян Шаер и нейната българо-сирийска история

Даян Шаер е млада писателка. Баща й е сириец, майка ѝ българка. Написва романа си "Има ли места в рая", за да отдаде почит на сирийските си роднини и го посвещава на баща си, за да му бъде по-лесно да приеме случващото се в Сирия.

Баща ми е пристигнал в България преди трийсетина години и в Русе се запознава с майка ми. Аз и брат ми сме отгледани по малко по-различен начин. Двама с брат ми сме обогатени от две култури и винаги са ми били интересни децата от смесен брак, тъй като попиват от културата и на единия, и на другия родител, казва Даян.

Така тя и брат ѝ са без религия, защото нито един от родителите им не е наложил неговите вярвания. В семейството се празнуват празниците и от християнството, и от мюсюлманството.

Преди да започне войната, Даян е посещавала Сирия всяко лято. Винаги съм свързвала Сирия с много приказни моменти. С нощите, в които лежахме по плоските покриви и гледахме звездите и си мечтаехме. Свързвам я с топлите вечери, в които се събирахме около наргиле и си споделяхме истории с моите роднини. Свързвам я с прекрасната архитектура и много красота.

Трогната от войната и съдбите на хората, които бягат от нея, Даян решава да бъде доброволец в бежански лагер. Бях в един лагер в София и впечатленията ми не бяха много положителни. Хората са наистина много изтормозени. Мисля, че условията, които се предлагат на бежанците, са много лоши, но нямаме финансова възможност за повече.

В бежанския център Даян се е занимавала с арт терапия за деца. Правили са хвърчила, рисували са и са играли заедно, което за децата е било малко бягство от временния им престой в лагера.
Чуйте цялата история на Даян Шаер в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна