Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейски акции и на американските фондови фючърси преди старта на Уолстрийт

Европейските борси се оцветиха в зелено по време на търговията във вторник след четири поредни сесии на загуби, въпреки че инвеститорските нагласи остават доста нестабилни с оглед на притеснения относно забавящата се глобална икономика, неяснoто развитие на сагата Брекзит и поведението на американския дългов пазар, което е сякаш предпоставка за предстоящата рецесия в САЩ.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,49%, заличавайки вчерашния спад с 0,5%, докато индекс CAC40 се повишава с 0,65%, намирайки подкрепа от относително окуражителни данни на френската статистика за бизнес нагласи през март и за растежа на БВП през изминалата година.

Акциите на "Еърбъс" поскъпват на борсата в Париж с 2,4%, след като самолетостроителният гигант успя да спечели огромна китайска поръчка за 300 самолета на стойност около 30 млрд. евро по каталожни цени.

Германският индекс DAX30 нараства по-скромно с 0,24% след изненадващо отслабване на потребителските нагласи във водещата европейска икономика за месец април.

Акциите на Deutsche bank се понижават слабо с 0,25% след информация, че катарските акционери в най-голямата германска банка оказват съпротива на сливането ѝ с Commerzbank.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE100 се повишава с 0,25%, след като късно снощи британските законодатели гласуваха да поемат контрола върху процеса на Брекзит, отнемайки това право от премиера Тереза Мей в опит да се излезе от задънената улица.

Днешният подем на европейски борси е факт въпреки продължаващото наличие на т.нар. "обърната крива на доходността" на следения внимателно отрицателен лихвен спред между 10-годишните и 3-месечните американски държавни облигации. Феноменът "обърната крива на доходността" възникна по време на петъчната търговия за пръв път от 2007-а година насам (по-висока доходност на краткосрочните отколкото на дългосрочните книжа), като от историческа гледна точка това представлява доста прецизен индикатор за предстояща икономическа рецесия. Въпреки че тази "обърната крива на доходността" е валидна и при днешната търговия, има известно повишаване на доходността на 10-годишните американски облигации към 2,448% от вчерашно дъно около 2,388% (най-ниско ниво от декември 2017-а година), като в същото време доходността на тримесечните краткосрочни книжа се понижава към 2,456%.

Фючърсите на основните американски фондови индекси също бележат добри повишения преди началото на днешната търговия на Уолстрийт, тъй като инвеститорите изглежда игнорират притесненията относно глобалния икономически растеж, опитвайки отново да се фокусират върху предстоящото подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай в Пекин.

Фючърсите на DJIA нараства с близо 150 пункта (с 0,57%), на S&P500 - с 0,51% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,52%, опитвайки да парират част от солидните петъчни загуби и вчерашната липса на съществено движение.

Подкрепа за очаквания позитивен старт на търговията на Уолстрийт оказва предположението, че следващата лихвена промяна от страна на Фед вероятно ще бъде в посока на понижение, като фючърсите на федералната фондова лихва вече оценяват на 100% шансовете за понижение с 25 базисни пункта към края на януари 2020-а година и с относително голяма вероятност подобно понижение дори още през този септември.

Очаква се американските инвеститори да реагират позитивно и на днешното предпазливо нарастване на доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ, въпреки че тя все още остава под тази на тримесечните краткосрочни книжа.

Акциите на Apple Inc. пък нарастват с 1,4% на извънборсовата търговия ден, след като производителят на iPhone представи новата си серия от услуги, включващи видео стрийминг  - Apple TV Channels, собствена кредитна карта - Apple Card, абонаментна услуга за всекидневници и над 300 списания - News Plus и предоставянето на онлайн видеоигри (Arcade Apple).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени