Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент поема контрола над Брекзит

| обновено на 26.03.19 в 18:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Депутатите в британския парламент гласуваха снощи да поемат контрола в процеса за Брекзит тъй като времето за споразумение с ЕС изтича. Днес министри предупредиха, че не могат да бъдат обвързани с решенията на парламента.

А утре се очаква натоварен ден в Камарата на общините, където правителството ще внесе законодателството за промяна на датата за напускане на ЕС, след което депутатите ще гласуват по алтернативни планове за Брекзит в опит да намерят сделка, която ще се радва на мнозинство в парламента.

След снощното поражение в Камарата на общините днес министрите се опитват да размишляват върху факта, че вече не контролират напълно процеса на Брекзит.

„Парламентът ще изложи неговите становища, но като правителство ние не сме задължени да ги изпълним“, заяви лидерът на парламентарното мнозинство Андреа Ледсъм.

В резултат на гласуването снощи Тереза Мей загуби още трима министри, така оставките в кабинета, откакто е премиер, станаха 29.

Ричард Харингтън, заместник-министър на икономиката, мотивира решението си по следния начин:

„Като демократ моята цел като политик бе да изпълня това, за което гласува народа, но  не с цената на самоубийство. Сега парламентът трябва да реши“.

Вотът дава на депутатите право утре да обсъдят следващите ходове. А те могат да включват от по-близки отношения с ЕС до напускане без сделка или провеждане на нов референдум.

Думата „компромис“ се споменава все по-често, но ще бъде ли постигнат такъв и ще се вслуша ли Тереза Мей в законодателите. Защото ако Тереза Мей не хареса посоката, в която могат да бъдат тласнати нещата, може да се стигне и до общи избори.

Мей още не е загубила надежда за нейната сделка.

„Ясно е, че сделката на премиера е най-добрият начин да се върви напред и че напускане без сделка няма да бъде прието от парламента. Така че се надявам депутатите да гласуват за сделката“, каза министърът на здравеопазването Мат Ханкок.

Северноирландските юнионисти обаче продължават да са против сделката, но брекзитиърът Джейкъб Рийс-Мог писа в социалната мрежа Туитър, че става все по-ясно, че предоставяния избор е или сделката на Мей или да няма Брекзит. А това бе изтълкувано като сигнал, че е той е готов да подкрепи сделката.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От Антикорупционния фонд алармират за "паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци"

От Антикорупционния фонд съобщиха за дългогодишна паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси. От фонда твърдят, че то е покровителствано от служители на Столичния инспекторат. Лора Георгиева и София Желева посочиха пред БНР повече детайли на разследваната от тях схема.  "Касае се за нерегламентирано..

публикувано на 13.08.24 в 11:10

Затварят от всички страни с техника пожара в планината Славянка

Огънят в планината Славянка на границата с Гърция, който гори вече четвърта седмица, се очаква днес да бъде затворен от всички страни със специална техника. По последна информация булдозер от гръцка страна ще подпомогне борбата със стихията. Наблюдава се и пожарът, който гори в Република Северна Македония в близост до границата с..

публикувано на 13.08.24 в 10:49
Министърът на правосъдието на Дания Петер Хумелгор

Датският правосъден министър с критика към ОПГ-та - наемали непълнолетни шведи за нападения

Датският министър на правосъдието Петер Хумелгор разкритикува бандите от организираната престъпност, които наемат непълнолетни шведи за смъртоносни нападения в Дания, предаде Асошиейтед прес. От април насам има такива 25 случая. По-голямата част от престъпленията в Дания се извършват в Копенхаген и околностите му. Датска телевизия..

публикувано на 13.08.24 в 10:44

12-годишни се явяват в съда заради масовите безредици във Великобритания

Деца на по 12 години се очаква да се явят в съда в процеса на повдигане на обвинения срещу заподозрени във връзка с масовите обществени безредици във Великобритания, предаде ДПА. От Кралската прокуратура заявиха, че на двама 12-годишни са повдигнати обвинения, като се очаква един от тях да се яви пред Ливърпулския съд за малолетни, а другият -..

публикувано на 13.08.24 в 10:29

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитват , особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10

Към края на юни: 1556,10 лева е средномесечният осигурителен доход у нас

Средномесечният осигурителен доход за страната за периода от 1 юли 2023 до 30 юни 2024 г. е 1 556,10 лева, което е по-малко от средноосигурителния доход за май. Определеният средномесечен осигурителен доход за страната за посочения период служи при изчисляване размерите на новоотпуснатите пенсии през юли, посочват от НОИ. НСИ: Нарастване..

публикувано на 13.08.24 в 10:09

Овладян е пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица

Овладян е пожарът, който вчера следобед възникна край кюстендилското село Неделкова Гращица, навлезе в гора и обхвана над 300 декара площи. В гасенето се включиха екипи на пожарните служби и горските стопанства от Невестино и Кюстендил, както и доброволци. Помощ дойде и от други общини, също и от Горското в Радомир. Гасенето продължи до..

публикувано на 13.08.24 в 10:02