Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов за пакета "Мобилност": Продължаваме да печелим малки битки

Пакетът вероятно ще бъде гласуван в началото на април

| обновено на 27.03.19 в 11:13
Снимка: БГНЕС

„Макар и много трудно, продължаваме да печелим малки битки по пътя да защитим справедливостта“. Така премиерът Бойко Борисов коментира развоя на събитията в Страсбург по пакета „Мобилност“.  Борисов отбеляза, че вчера е провел разговори с много свои колеги:

„Но, дето се вика, да не се радваме предварително, а точно обратното - да се надяваме, че при следващото гласуване всички евродепутати от България ще гласуват и ще са там. Засега успяваме, но то не е даром и е много трудно. Огромни усилия полагаме, да видим. Можеше всичко това да мине още онзи ден, ако двама депутати още от България бяха отишли да си дадат гласа. За съжаление, не стана“.

Пакетът „Мобилност" вероятно ще бъде гласуван на минипленарна сесия в Брюксел на 3-ти и 4-ти април или на редовната пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург през третата седмица на месеца. Това съобщи за „Хоризонт“ евродепутатът Илхан Кючук. Той предупреди, че всяко решение, което би могло да бъде взето, е предпоследно.

„Това е тактически успех, но битката продължава“, коментира пред „Хоризонт“ евродепутатът Ангел Джамбазки:

"Не си говорим за никакви победи. По-скоро като тактически успех, първи тактически успех. Най-лошото днеска се отхвърли, но не сме отхвърлили това. Затова прибързаните радости бяха глупави".

Около 12.00 часа се очаква да започне протестът на българските превозвачи в Страсбург, а след 12.00 часа в София - пешеходното шествие на превозвачите от храм-паметника „Св. Александър Невски“ към представителството на ЕК. 

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни съобщи, че отлага за 1 април гласуването на промените в правилата за дейността на международните превозвачи. Европарламентът днес само ще обсъди предложените промени, съобщи БТА. Предвижда се гласуването на 1 април да бъде в Брюксел. Таяни обясни, че заради множеството предложения за промени в текстовете се налага ново заседание на парламентарната комисия по транспорта. Той отбеляза, че са постъпили 1224 предложения за изменения на първоначалните текстове.

Антонио Таяни поясни, че при подобно количество текстове възможностите за допускане на грешки при гласуването са твърде големи. Парламентарните групи вече признаха, че разделението сред евродепутатите по промените в правилата е голямо.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!