Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мръсният въздух в България убива 15 хиляди души годишно

Снимка: архив

Най-често свързваме замърсяването на въздуха с дихателната система и респираторните проблеми, но ако разгледаме по-задълбочено причините за високата смъртност в съвременния свят, ще открием в основата им замърсяването с фини прахови частици (ФПЧ). По данни на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) всяка година над 400 000 души в ЕС умират преждевременно заради замърсяването на въздуха, а в България – 15 хиляди (по данни на СЗО). Статистиката на Световната здравна организация в глобален план е още по-стряскаща – 7 милиона годишно.



Не случайно сред най-сериозните публикации за миналата година в European Heart Journal
е един анализ за ролята на замърсяването, специално с ФПЧ за сърдечно-съдовите заболявания, отбелязва кардиологът проф. Иво Петров, национален консултант по инвазивна кардиология. В нея на базата на множество проучвания се доказва, че:

Специално замърсяването с ФПЧ е един от най-големите рискови фактори за ранно развитие на сърдечно-съдови заболявания, заедно със захарния диабет, тютюнопушенето, високите нива на холестерол и артериалната хипертония. Милиони хора ежегодно умират от сърдечно-съдови заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха. Според изследване в щата Юта, когато има по-висока наситеност на ФПЧ, зачестяват инфарктите и мозъчните инсулти.



Специалистите от СЗО са категорични, че фините прахови частици и особено фракцията РМ 2,5 с размери под 25 микрона не само се вдишват, но и попадат в кръвоносната система и, заедно с вредните газове, имат токсичен ефект върху сърцето, увреждат кръвоносните съдове предизвикват инфаркти, инсулти, включително бъбречни и панкреасни заболявания. И ако тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол и наркотици е личен избор, то замърсяването на въздуха е въпрос на обществена отговорност.



Праховите частици се отделят от изгарянето на твърди и течни горива, промишлени дейности и др. В България двата основни източника на замърсяване са битовото отопление (40 на сто) и транспортът (60 на сто). Само от автомобилния трафик замърсяването с ФПЧ е 40 на сто. Допустимите стойности в рамките на ЕС са 25 микрограма на куб. метър, докато СЗО предупреждава, че вредното въздействие не бива да надвишава 10 микрограма. У нас обаче замърсяването е в пъти по-високо, заради което през 2018 г. Европейският съд е сезиран за неспазване на стандартите на ЕС за качеството на въздуха.



България има вече една наказателна процедура в напреднала фаза за чистотата на атмосферния въздух – следват финансови санкции
, подчерта адв. Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите по време на форум в София, посветен на проблема с въздуха:

Трябва да се направи преглед на съществуващата нормативна уредба, на плановете на МОСВ и други държавни институции какво правят по въпроса. Какво прави автомобилната администрация, затяга ли контрола? Има ли данъчна политика за стимулиране употребата на нови автомобили? Хората информирани ли са, има ли качествени маски за защита от ФПЧ?

В Националната програма на България за подобряване на качеството на атмосферния въздух (2018-2024) се посочва, че старите, замърсяващи въздуха, печки на твърди горива трябва да бъдат подменени до 2021 г. поне в 26-те общини, които имат проблеми със замърсяването на въздуха. Вече са въведени и нови екотакси за автомобилите. От 6 юни 2018 г. влезе в сила новият Закон за движението по пътищата, който задължава използването на катализатори. Въпреки мерките, София продължава да бъде една от най-замърсените европейски столици. Къде е решението?

Ако се направи една истинска сметка със здравните последици от замърсяването, въвеждането на безплатен градски транспорт ще реши много проблеми – категоричен е пулмологът д-р Александър Симидчиев.  По този начин използването на автомобилите ще стане икономически неизгодно. Градовете, които са въвели тази система за справяне с вредните емисии и праховите частици, вече отчитат много добри резултати. Дай Боже Столичната община да успее да въведе тези мерки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!