Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опозиционна групировка стои зад атаката над посолството на КНДР в Мадрид

Ким Чен-ун инспектира създаването на бомба.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гражданска отбрана Чхолима се смята за първата организирана опозиция на династията, която управлява Северна Корея над седем десетилетия, съобщиха „Гардиън“ и Би Би Си.

Малкото, което се знае за сенчестата организация, се базира на собствените и публични становища и на документи от испански съд за мистериозно нападение над посолството на КНДР в Мадрид в края на февруари.

Групата използва традиционна пропаганда срещу режима на Ким Чен-ун - брошури и материали на устройства флаш памет. През 2017 в канала ѝ в ЮТюб се появи и Ким Хан-сол, син на убития същата година полубрат на севернокорейския лидер Ким Чен-нам, когото Чхолима твърди, че защитава.

Опозиционната група оспорва съобщенията за насилие в дипломатическата мисия в Мадрид, за нахлуването в което пое отговорност. „Не са използвани оръжия, а персоналът е третиран с уважение“, казва организацията, която се нарича и Свободен Чосон на името на древното корейско кралство. Чхолима пък е митичен крилат кон, който никой не можел да обязди – сходен с европейския Пегас.

На 1 март Чхолима публикува становище, обявявайки се за временно правителство на Северна Корея в изгнание, което има за цел да свали режима заради неговите престъпления срещу човечеството.

По-рано този месец репортер на Ченъл Нюз Ейжа публикува графит с логото на организацията на стената на посолството на КНДР в Мадрид след атаката.

За член на групата е посочен Ейдриън Хонг Чанг, базиран в САЩ активист за правата на човека, който се смята за организатор на нападението над мисията в Мадрид.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна