Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-дългата солна пещера вече е в Израел

Български спелеолози участваха в картографирането на „Малхалм“

Екип от израелски и български спелеолози картографираха пещарата „Малхам“.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелски спелеолози съобщиха днес, че солна пещера с изумителни сталактити край Мъртво море е най-дългата в света, предаде АФП.

Пещерата „Малхам“ е над 10 км и преминава през планината Содом, най-високата в страната.

„Малхам“ е известна благодарение на работата на Амос Фрумкин, основател и шеф на Центъра за изследване на пещерите в Еврейския университет, който картографира 5 км от нея през 80-те г. на миналия век.

Преди две години спелеологът Йоав Негев решава да довърши тази работа и се обръща за помощ към свои български колеги, отбелязва АФП.

Нов рекорд за спелеологията на национално и международно ниво е поставен благодарение на участието на български пещерняци, част от международна експедиция, пише днес специализираният сайт speleo-bg.org.

„Пещерите са последните неизследвани територии на Земята - един вид бели петна, явяващи се поле за нови географски и научни открития. Докато за върховете се знае кой е най-висок и колко метра е, то при пещерите сме свидетели на непрекъснати открития. Именно този откривателски дух ни подтиква да търсим нови предизвикателства и да се включваме в интересни експедиции по света. В наши дни е трудно да се намерят места, на които не е стъпвал човешки крак и точно такива места са пещерите.“ – коментира Антония Влайкова, ръководител на българския екип.

Българският екип е в основата на изготвяне на електронна карта на пещерата, посредством употребата на нови съвременни методики за картиране, включващи употребата на лазерна ролетка с вграден чип за вземане на данни, прехвърлянето им към смарт устройства и последваща обработка със специфичен софтуер.

В продължение на тринадесет години титлата най-дълга солна пещера се държеше от „Три Ен“ (3N от тримата голи – „3 nudes” на английски, защото при първото проучване, изследователите са влезнали голи, заради голямо и дълбоко солено езеро), намираща се на остров Кешм, Иран, с дължина от 6580 м по карта, изготвена през 2006 г. от чешки спелеолози.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени