Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сградата "Златен век" е законна, но има отклонения от строителните книжа, установи ДНСК

| обновено на 28.03.19 в 19:13
Строената в софийския квартал "Лозенец" висока сграда "Златен век" е законна, но има отклонения от строителните книжа.
Снимка: БГНЕС

Строежът на ул. "Златен рог" в столичния квартал "Лозенец" е законен, но има отклонение от одобрените строителни книжа, за което нарушителите ще понесат санкции. Това обявиха от Дирекцията за национален строителен контрол след проверка на обекта на фирма "Арт  екс", продала евтино скъпите имоти, заради които няколко представители на властта подадоха оставки.

Строежът е законен с продължение на разрешението за строеж заради заповед на главния архитект на София Здравко Здравков от август 2018 година, обясни началникът на ДНСК архитект Иван Несторов:

"Сградата е законна, но има отклонения от одобрените проекти, които ние в проверката сме констатирали".

Несторов се позова на решение на ВАС по казус в Бургас:

"С всяко допълване на разрешението за строеж автоматично се удължава и срокът на разрешението за строеж. Последното допълване е от август месец 2018 година и от влизането му в сила започва да тече нов тригодишен срок".

Редица нарушения открива последната проверка, направена от заместник-началника на строителния контрол архитект Петър Духлински.

"Автомобилни платформи, които ще трябва да осигурят ползването на гаражи, не бяха изпълнени. Установихме така наречения "строеж-нарушение" с основание строежът да бъде спрян частично. Архитект Милянова в качеството си на възложител, едновременно и строител, е сключила договори и си изпълнява също ролята и на надзорник, което е нарушение".

От пресцентъра на Столичната община са категорични, че срока за презаверяване на конкретното разрешение за строеж е изтекъл на 19.11.2018 г. Всички издадени заповеди, касаят единствено промени в одобрените инвестиционни проекти и нямат отношение към подновяване на срокове на действащото разрешение за строеж. Съгласно чл. 153 ал. 6 от Закона за устройство на територията само презаверяването на разрешение за строеж подновява неговия срок. Става въпрос за различни административни производства, за които се представят различни документи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени