Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Гладки“ консултации за състав на РИК в Сливенска област

Консултациите при Областния управител на Сливен между партиите за определяне на състава на РИК
Снимка: Стоян Радев

Адвокат Росица Тодорова бе предложена от ГЕРБ за председател на Районната избирателна комисия в Сливенска област. Това стана по време на консултациите при Областния управител между партиите за определяне на състава на комисията за провеждане на изборите за Европейски парламент. За заместник-председатели на РИК бяха предложени Росица Колева от „Обединени патриоти“ и Фатме Мустафова от ДПС, а за секретар Мария Чонкова от БСП.

Димитър Митев от ГЕРБ коментира, че в тези консултации партиите са показали добра политическа култура. „Ние сме удовлетворени от това, че другите колеги нямаха претенции към заслужено полагащото се място за председател на Районната избирателна комисия на ГЕРБ“, каза той.

Атанас Делибалтов от БСП  разясни защо социалистите настояваха за мястото на секретаря в РИК. „Имаме желанието да осъществяваме много сериозен контрол върху изборния процес“, посочи социалистът.

Според представителят на „Обединени патриоти“ Доброслав Иванов консултациите са преминали „неочаквано гладко“. „Аз съм доволен от това, че имаше консенсус, защото няма да занимаваме ЦИК да решава някакви спорове“.

По време на заседанието ДПС оттегли номинацията си за секретар на комисията. Мустафа Мустафов обясни, че „колегите от БСП настояваха много, а те миналия път отстъпиха“.

Съставът на комисията ще бъде от 15 члена, които предстои да бъдат одобрени от Централната избирателна комисия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна