Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словаците гласуват на президентски балотаж

Зузана Чапутова
Снимка: Уикипедия

Словаците гласуват днес на втори тур за нов президент, а фаворит е аутсайдерка, чийто стремеж за борба с корупцията резонира с мнението на гласоподавателите на фона на миналогодишното убийство на разследващ журналист, предаде АФП.

Адвокат в сферата на околната среда без политически опит, Зузана Чапутова (45 г.) е одобрявана от 60% от гласоподавателите в две скорошни анкети. Тя бе сред десетките хиляди антиправителствени демонстранти, които миналата година излязоха на протест след убийството на разследващия репортер Ян Куциак и неговата годеница.

Тогавашният премиер Роберт Фицо бе принуден да подаде оставка, но остава лидер на управляващата левица „Смер“ и приближен на настоящия министър-председател.

Петима души са обвинени по случая, включително бизнесмен милионер с предполагаеми връзки със „Смер“, който е заподозрян в поръчване на убийството.

На първи тур на 16 март Чапутова получи 40,6% от гласовете. На балотажа днес съперник ѝ е еврокомисарят Марош Шефчович, който на първия кръг взе едва 18,7 на сто от гласовете в страната с 5,4 млн. души население. 

Чапутова е заместник-председател на партията Прогресивна Словакия, която не е парламентарно представена.

Пред АФП тя заявява, че като президент ще помогне на страната да продължи напред по пътя към по-справедливо общество.

Новият държавен глава ще встъпи в длъжност на 15 юни. Президентският пост в Словакия е главно с церемониални функции. Победителят ще стане петият държавен глава в страната, откакто Словакия обяви независимост през 1993 г., когато Чехословакия се раздели и за първи път постът може да бъде зает от дама. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна