Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган завърши предизборната си кампания с 6 митинга в Истанбул

Реджеп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тероризмът като "проблем номер едно" бе сред основните теми на последните речи на турския президент Реджеп Таип Ердоган преди утрешните местни избори в югоизточната ни съседка.

С маратон от шест митинга в европейската част на Истанбул турският президент Ердоган завърши предизборната си кампания за предстоящите утре местни избори в страната. Лидерът на опозиционната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу избра срещи в град Ескишехир за финал на своите обиколки преди вота.

Президентът Ердоган изтъкна, че той и министрите му управляват икономиката и избирането на кандидатите на Партията на справедливостта и развитието за кметове на истанбулските райони и на голямата община ще позволи между него и тях да се създаде троен механизъм, който да работи добре. По-рано през деня турският лидер заяви, че първата задача след изборите ще бъде решаване на сирийския проблем „на терен“.

Утре почти 57 млн. турци ще избират 1389 кметове на общини, над 20 000 общински съветници, кметове на райони в големите градове и над 50 000 кметове на махали. Изборите са в един тур, като печели кандидатът, събрал обикновено мнозинство от гласовете. За доверието на избирателите ще се борят 13 партии, като не всички от тях са издигнали кандидати във всички населени места.

В национален план основният сблъсък ще бъде между Партията на справедливостта и развитието на президента Реджеб Ердоган и Партията на националистическото действие, от една страна, и опозиционните Народнорепубликанска и Добрата партия, от друга. В югоизточните райони силни позиции има прокюрдската Демократична партия на народите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна