Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централни части на Париж, Бордо, Лил и други градове са отцепени заради "жълтите жилетки"

Бордо беше център на протеста на "жълтите жилетки" в края на март
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централни части на Париж, Бордо, Лил и други френски градове са отцепени днес поради опасения от изстъпления на "жълтите жилетки". Мнозинството от демонстрантите се дистанцира от вандалите и продължава да настоява за социална справедливост и пряка демокрация. Разбита витрина пресече първоначалното спокойствие на митинга в Бордо - центъра на днешния протест на "жълтите жилетки", където полицията предприе извънредно строги мерки заради риска от безредици.

Двама са пострадали в Авиньон на демонстрацията, проведена въпреки забраната.

В Париж две шествия се срещнаха на площад "Трокадеро" под зорката полицейска охрана и любопитните погледи на туристите. На места като в Марсилия протестът се сля с този на учителите, недоволни от реформите в образованието.

Според френските власти следобед протестът е събрал към 6000 души за цялата страна, но "жълтите жилетки" не изглеждат отчаяни от затишието на движението:

"Не, движението не губи силата си -  ние просто се организираме. Изправени сме пред правителство, което се опитва да ни срази чрез медиите, а ние нямаме същата сила като тях над медиите, за да изтъкнем нашите идеи", сподели протестираща. 

"През целия месец април ще бъде същото" - увери пред телевизия БФМ Ерик Друе, един от лидерите на движението.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна