Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вашингтон започва срещата на външните министри на страните на НАТО

В срещата ще се включи и Екатерина Захариева

| обновено на 03.04.19 в 14:31
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и президентът на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом късно във вторник.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Вашингтон днес се открива срещата на външните министри на страните от НАТО. Събитието отбелязва 70 години от създаването на алианса. Страната ни е представена от топ дипломата Екатерина Захариева.

Очаква се страните-членки да обсъдят теми като състоянието на сигурността в Черно море, отношенията с Русия и съдбата на Договора за унищожаване на  ракетите с малък и среден обсег, както и ролята на НАТО в борбата с тероризма.

На въпрос на БНР по време на брифинг в международния пресцентър във Вашингтон американският представител в НАТО Кей Хъчисън поясни, че този обсъжданият пакет от мерки за Черно море би осигурил безопасното преминаване на кораби на Украйна.

„За България и останалите страни около Черно море е много важно да обръщаме повече внимание за гарантиране, че тези води за разчистени и че тези страни са защитени от руска намеса“, каза той. И поясни, че готвените мерки са свързани с различни форми на наблюдение.

В рамките на днешния ден Генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг ще говори пред американските законодатели.

Според официални лица във Вашингтон Столтенберг е първият ръководител на международна организация поканен да изнесе реч в Конгреса, което изпраща сигнал за междупартийна подкрепа за НАТО в САЩ. Той се очаква да аргументира необходимостта за по-голям бюджет, застъпник за което е и САЩ.

Американската позиция изрази представителят на страната в алианса Кей Хъчисън, която по време на брифинг в международния пресцентър във вторник във Вашингтон коментира, че повечето средства се налагат от нуждата за адаптиране към новите рискове.

„Необходимо е заради риска от агресивна Русия, пред който сме изправени - Русия със своето злонамерено влияние върху нашия алианс. Също - заради нуждата от контратероризъм, много от страните са изправени пред терористични атаки, както и кибер и хибридни атаки.“

Хъчисън смята, че освен лидерите, с причините за увеличаване на средствата за отбрана е нужно да се запознае и обществото.

От своя страна Столтенберг във вторник по време на гостуване в Белия Дом каза, че НАТО е силен съюз, но допълни, че за да продължава да е така силен „съюзниците трябва инвестират повече в отбрана“.

От своя страна американският президент Доналд Тръмп коментира, че оказаният от него натиск спрямо членките на НАТО е поставил алианса е в по-добра позиция. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна