Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 140 години от обявяването на София за столица на България

Снимка: архив
На днешната дата преди 140 години София е обявена за столица на България. На 3 април 1879 г. (22 март 1879 г.) на Учредителното събрание в Търново Найден Геров изказва мисълта, че е „нужно да се определи столицата на Княжеството”. Проф. Марин Дринов предлага новата столица на Княжество България да бъде София и предложението му е прието.

Според Дринов предимствата на София за столичен град са няколко: намира се в центъра на българските земи и заема важно стратегическо положение, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия. Градът се намира в обширно поле, което осигурява удобен терен за разширение. Близо до София се намира каменовъглената мина Перник, която веднага след Освобождението започва да доставя лесно и бързо въглища за индустрията, транспорта и отоплението.

Първата столица на българската държава е Плиска. Разположена е в обширна равнина на 2 км от днешното с. Плиска и води началото си от времето на хан Аспарух.
През 893 г. цар Симеон I мести престолния град в Преслав. Велики Преслав - втората столица на Първата българска държава е изградена на левия бряг на р. Тича през първата половина на IX в.
През 978 г. комитопул Самуил застава начело на държавата и обявява за столица Охрид.
През 1018 г. византийците завладяват България, което продължава до пролетта на 1187 г., когато император Исак II Ангел е принуден официално да признае възобновяването на българската държава, а за столица на Второто българско царство е провъзгласено Търново.  

По данни от 1878 г., София има 11 694 жители, 2 училища, 7 църкви, 10 хана, 120 дюкяна, 62 механи, 19 фурни и 3 306 къщи, а общата й площ е 2.84 кв. км.
Празничните събития ще започнат с архиерейска света литургия от 9.00 часа в храм „Света София“. Литургията ще бъде отслужена в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

В 11.00 часа на ул. „Оборище“ (пл. „Свети Александър Невски“) ще се състои тържествена церемония по освещаване и връчване на знамена на столични училища. В нея ще участват Националната гвардейска част и Гвардейския представителен духов оркестър. Церемонията ще бъде в присъствието на Негово Светейшество патриарх Неофит.

От 16.00 часа до 18.00 часа ще се проведе обиколка с празничния ретро трамвай по маршрут: пл. „Възраждане” - бул. „Христо Ботев” - пл. „Македония” - ул. „Алабин” - бул. „Мария Луиза” - Централна гара - бул. „Христо Ботев” - пл. „Възраждане”. Часовете на тръгване от пл. „Възраждане” са: 16.00 часа, 16.40 часа, 17.20 часа. Актьори от театър „Сириус“ ще представят куклени етюди и игри с пътниците в трамвая. 

В 17.00 часа в Градската градина – Галерия на открито ще се състои откриване на изложбата „Да съградиш столица“. Изложбата представя интересни и важни моменти от историята на града - на 28 табла са представени архивни материали, които маркират важни исторически събития и различни аспекти от живота на София.

В 18.00 часа в Ларгото ще се проведе концерт на Софийския духов оркестър с диригент Васил Делиев.
В 20.30 часа на площад „Княз Александър I” ще започнат празнични илюминации.

По повод празника на София с вход свободен ще работят: Регионален исторически музей - София, Софийската градска художествена галерия, Парк-музей „Врана“ и Зоологическа градина – София.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна