Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира процеса срещу бившия премиер на Малайзия във връзка с инвестиционна фонд на страната 1MDB

Процес срещу бившия премиер на Малайзия Наджиб Разак (в средата) във връзка с фонда 1MDB
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Процесът срещу бившия малайзийски премиер Наджиб Разак за предполагаемото му участие в скандала, свързан с инвестиционния фонд на страната, започна в сряда, съобщава местни медии.

Наджиб Разак беше арестуван през юли миналата година, преди да бъде обвинен в корупция след скандал, свързан с държавния инвестиционен фонд на Малайзия 1Malaysia Development Berhard (1MDB).

В началото на процеса в сряда той отрече и седемте обвинения в корупция и пране на пари срещу него. Адвокатският екип на бившия министър-председател отправи и последна молба за отлагане на самото производство, което съдията отложи за нова дата.

Според други местни информации, властите в Малайзия са продали в сряда суперяхта, за която се твърди, че е била закупена със средства, откраднати от фонда на 1MDB от казино компанията Genting Malaysia в размер на 126 милиона щатски долара. Яхтата е била закупена от бизнесмена Лоу Таек Джо, преди обаче да бъде конфискувана от властите през миналата година. Бизнесменът също се изправя пред обвинения, свързани със скандала, но поне за сега остава на свобода.

В огромния скандал беше замесена и американската инвестиционна банка Goldman Sachs, спрямо която правителството на Малайзия също предприе действия срещу Goldman Sachs за предполагаемото пране на пари и корупция, свързани с местния инвестиционен фонд 1MDB.

През февруари "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че корупционният скандал около малайзийски инвестиционен фонд 1MDB би могъл да струва на бившия шеф на Goldman Sachs Group Inc. - Лойд Бланкфейн и на други висши ръководители на банката милиони долари.

Става въпрос за скандала с малайзийския суверенен фонд 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), управляван съвместно с Goldman Sachs. Според Ройтерс Goldman Sachs е изкарала при съвместната си работа с 1MDB около 600 млн. долара. Банката е съдействала за емитирането на три емисии облигации по времето на предишния премиер на страната Наджиб Разак, в резултат на което 1MDB е получил 6,5 млрд. долара през 2012-а и 2013-а година. Парите е трябвало да бъдат инвестирани в различни проекти, но според прокуратурата двама бивши банкери от Goldman Sachs и малайзийският финансист Лоу са се договорили да изперат част от парите чрез финансовите пазари в САЩ.

Прокурори твърдят, че от събраните от Goldman Sachs 6,5 млрд. долара за фонда 1MDB, около 2,7 млрд. долара са били откраднати от малайзийския финансист Лоу и от двама бивши банкери на Goldman. Банката е изправена пред потенциални големи по размер глоби и накърняване на нейната репутация, отбеляза "Уолстрийт джърнъл". Goldman Sachs също така е изложила своя случай пред регулаторните органи, за да бъдат избегнати наказателни обвинения, заявиха за изданието лица, запознати с въпроса.

Лойд Бланкфейн, който се пенсионира като главен изпълнителен директор на Goldman Sachs на 1-ви октомври, е получил 20,5 млн. долара през 2018-а година, според подадените от банката официални документи в петък. Това е по-малко от 24-те млн. долара, спечелени от бившия шеф на банката през предходната година.

В последствие главният изпълнителен директор на банката Goldman Sachs Group Дейвид Соломон заяви, че американският инвестиционен гигант ще успее да се възстанови от корупционния скандал с малайзийския фонд 1Malaysia Development Berhad (1MDB) като предприеме по-предпазлив подход, когато прави бизнес в развиващите се страни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна