Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът с малайзийския инвестиционен фонд 1MDB може да засегне бонусите на най-висшите членове на Goldman Sachs

Корупционният скандал около малайзийски инвестиционен фонд 1MDB би могъл да струва на бившия шеф на Goldman Sachs Group Inc. - Лойд Бланкфейн и на други висши ръководители на банката милиони долари, съобщи американската финансова институция в края на миналата седмица, цитирана от "Уолстрийт джърнъл".

Бордът на директорите на Goldman засега няма да изплаща отложените бонуси, които Бланкфейн и още двама висши ръководители са спечелили в предишните години, и вместо това ще очаква резултати от разследването на дейността на американската банка с малайзийския инвестиционен фонд, известен като 1MDB, показват предоставени от банката официални документи и лица, запознато с въпроса.

Бордът също така заяви, че си запазва правото да вземе обратно изплатените за 2018-а година бонуси на топ мениджърите на GS, като това може да включва новия изпълнителен директор Дейвид Соломон и неговия управленски екип.

Става въпрос за скандала с малайзийския суверенен фонд 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), управляван съвместно с Goldman Sachs. Според Ройтерс Goldman Sachs е изкарала при съвместната си работа с 1MDB около 600 млн. долара. Банката е съдействала за емитирането на три емисии облигации по времето на предишния премиер на страната Наджиб Разак, в резултат на което 1MDB е получил 6,5 млрд. долара през 2012-а и 2013-а година. Парите е трябвало да бъдат инвестирани в различни проекти, но според прокуратурата двама бивши банкери от Goldman Sachs и малайзийският финансист Лоу са се договорили да изперат част от парите чрез финансовите пазари в САЩ.

Прокурори твърдят, че от събраните от Goldman Sachs 6,5 млрд. долара за фонда 1MDB, около 2,7 млрд. долара са били откраднати от малайзийския финансист Лоу и от двама бивши банкери на Goldman. Банката е изправена пред потенциални големи по размер глоби и накърняване на нейната репутация, отбеляза "Уолстрийт джърнъл". Goldman Sachs също така е изложила своя случай пред регулаторните органи, за да бъдат избегнати наказателни обвинения, заявиха за изданието лица, запознати с въпроса.

Лойд Бланкфейн, който се пенсионира като главен изпълнителен директор на Goldman Sachs на 1-ви октомври, е получил 20,5 млн. долара през 2018-а година, според подадените от банката официални документи в петък. Това е по-малко от 24-те млн. долара, спечелени от бившия шеф на банката през предходната година.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени