Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Зеленски обира протестния вот, Порошенко носи опита в политиката

Валерий Тодоров
Снимка: БНР


В Украйна има умора от политиката и политиците. На първия тур на изборите умората я обира досегашният президент Петро Порошенко, хората търсят нови лица и такова е водачът Володимир Зеленски. Такова мнение изрази в предаването „12+3“ на БНР Валерий Тодоров – журналист, бивш директор на БНР и кореспондент на БНР в Москва.

Според него регистрираните много нарушения не са такива, които да повлияят на резултатите.

„Тенденциите бяха ясни и може да поздравим социолозите за предварителните прогнози. Миналата година те даваха 8 % на Зеленски, а виждате сега. Това е протестният вот. Той има реалните шансове да стане президент, на принципа всички срещу един“, посочи Валерий Тодоров.

„Зад Зеленски стои един популярен певец, който се оттегли в негова полза, това привлича младите. Вътрешният министър Арсен Лаков, който публично заяви, че няма да позволи фалшифициране на изборите. Олигархът Игор Колмойски, който живее в Израел, а израелското лоби е много силно в Украйна. Той е фигура с влияние и финансов ресурс. Двамата привличат националистическите формирования".

Иначе по думите на анализатора Зеленски няма конкретни тези.

“Казва: продължаваме курс към НАТО и ЕС, но няма да влезем там, където не ни канят. От друга страна той е за диалог с Русия. Но е подкрепян от хора, които желаят дори да се изгради стена между Украйна и Русия. От Москва пък казват, че не разпознават като приятели и двамата кандидати. Руското влияние минава през четвъртия Юрий Бойко".

Според Тодоров всички в Украйна гледат към парламентарните избори и проруското лоби може да реши, че Зеленски му е по-удобен от непримиримия Петро Порошенко и прелее гласове към него. Иначе Порошенко е по-опитният политически.

„Ако се стигне до дебати преди втория тур, ще видим дали ще стигне хуморът на Зеленски. Въпросът е доколко ще има политически потенциал да убеди аудиторията. 48 % от населението на Украйна е за добри отношения с Русия и след изявленията „ще преговарям с агресора, но ще поддържам диалог“ са вълна, която Зеленски ще опита да яхне.“

Валерий Тодоров се съмнява Зеленски да потърси Юлия Тимошенко, която да прелее гласове към него.

„Тя е на принципа „слаб президент, силен премиер“ и се вижда като бъдещ канцлер в такава хипотеза. Зеленски е комедиен актьор, но като влезе във властта, няма място за хумор.“

Цялото интервю на Петър Волгин с Валерий Тодоров чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна