Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Роков: Стартът на „Абора IV” от Варна може да компенсира липсата на „Тол шипс”

Тео Роков
Снимка: "Морски вестник"

Стартът на експедицията „Абора IV” от Варна ще е интересно и атрактивно събитие, което може до известна степен да компенсира липсата на регата „Тол шипс”. Това коментира в морското предаване на Радио Варна археологът Теодор Роков, който ще е българският участник в експедицията.

„Абора IV” започва в края на месец юли, като преди това трябва да бъде построена репликата на древноегипетския кораб, с който ще плават участниците . Плавателният съд ще бъде изграден във Варненското езеро през май и юни. Специалната тръстика от езерото Титикака вече пътува към Варна, очаква се тук да пристигнат и тримата боливийски индианци, които ще изплетат кораба. Единият от тях е участвал в изграждането на тръстиковия кораб РА II на Тур Хейердал, а експедицията „Абора IV” е посветена на 50-годишнината от това плаване.

В експедицията „Абора IV” ще се включат 12 участници от България, Русия, САЩ, Турция и Гърция. Нейната цел е да изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха.

"Освен чисто научните цели, експедицията иска да докаже, че хора от различни нации могат съвсем нормално да общуват помежду си в името на една кауза", каза Тео Роков и допълни:


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна