Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Украйна забрани поскъпването на газта за бита преди втория кръг на президентските избори

Владимир Гройсман, премиер на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинското правителство забрани на държавната компания "Нафтогаз" да повишава цените на природната газ, обяви в сряда премиерът Володимир Гройсман, като това решение вероятно ще се хареса на избирателите преди втория кръг на президентските избори, но може да смути международните кредиторите на страната, съобщава Ройтерс.

Забраната, която влезе в сила със задна дата от 1-ви април, беше обявена в момент, когато президентът на Украйна Петро Порошенко, съюзник на Гройсман, се опитва да увеличи шансовете си преди втория и последен кръг на президентската надпревара на 21-ви април.

Порошенко се класира на второ място след първия кръг на изборите, проведени в неделя, но е изправен пред трудната задача да победи лидерът преди балотажа в лицето на Володимир Зеленски - телевизионен комик, който в последствие стана политик.

След като ограничи цените на потребителския природен газ на сегашното ниво от 8,55 украински гривни за един кубичен метър (около 0,32 щатски долара), премиерът Гройсман заяви в сряда, че правителството в същото време разрешава на "Нафтогаз" да намали цените при евентуалното наличие на благоприятни пазарни условия.

През миналия месец Володимир Гройсман посочи, че ще препоръча на финансовото министерство и на компанията "Нафтогаз" да започнат преговори с Международния валутен фонд, за да се предотврати бъдещото увеличение на тарифите за газта за украинските домакинства.

МВФ, който е основен кредитор на Украйна, многократно призовава Киев да повиши тарифите за природната газ за битови нужди до пазарни цени като условие за бъдеща финансова помощ за страната, засегната от военния конфликт с Русия.

През ноември 2018-а година украинското правителство повиши цените на газта с близо една четвърт, което му позволи да си осигури ново споразумение за финансова помощ от МВФ в размер на 3,9 млрд. щатски долара.

Ройтерс напомня, че цените на природния газ са чувствителен въпрос в страната, където голяма част от населението живее на прага на бедността, като самото увеличението на цените през октомври намали популярността на Порошенко сред голямата част от избирателите.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна