Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей защитава преговорите с опозицията

Плакати пред британския парламент в Лондон осмиват премиера Терема Мей и лидера на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей се защити от критиките на брекзитиърите в нейната Консервативна партия за решението да води разговори с лидера на опозицията Джереми Корбин за излизане от кризата около Брекзит като заяви, че всички депутати имат отговорността да изпълнят волята на гласувалите в референдума.

По- рано член на кабинета подаде оставка заради несъгласие с идеята на премиера да търси сътрудничество с опозицията в лицето на Джереми Корбин.

Тереза Мей днес ще разговаря с Джереми Корбин, а по-късно ще се срещне и с първия министър на Шотландия Никола Стърджън, както и с първия министър на Уелс Марк Дрейкфорд.

След като снощи Мей заяви, че ще поиска ново краткосрочно отлагане на Брекзит, тя предложи сътрудничество с опозицията за изход от задънената улица, като обаче настоя нейното споразумение за излизане да остане част от сделката.

Мей преживя трудни моменти в парламента днес, където трябваше да брани новата си стратегия от нападките на брекзитиърите в нейната партия.

Междувременно Найджъл Адамс от нейния кабинет подаде оставка в несъгласие с новата политика на премиера. Адамс е заместник-министър за Уелс, което не е особено висок пост, но тонът в писмото му, с което подава оставка, повдига много въпроси, сред които най-важният – дали няма да последват още и то по-значителни оставки. Още повече, че Адамс изобщо не принадлежи към групата на брекзитиърите.

Адамс пише: „Изглежда вие и вашият кабинет сте решили, че сделка, договорена с марксист, който никога в политическия си живот не е поставял на първо място интересите на Великобритания, е по-добра от излизането без сделка“. Депутатът продължава, че сега има две големи предизвикателства: да бъде изпълнен Брекзит, който хората пожелаха и да бъде предотвратена катастрофата, наречена „правителство на Корбин“.

Обединеното кралство разполага със срок до 12 април да предложи план на Брюксел, който да бъде приемлив за Евросъюза, в противен случай страната трябва да напусне без сделка.

В центъра на вниманието сега е какво ще произлезе от разговорите на Мей и Корбин. Премиерът обаче каза, че ако те не се споразумеят, тя ще предложи серия от варианти на депутатите, които да решат какъв курс да се следва за Брекзит.


В интервю за предаването „Хоризонт до обед“, Василев сподели, че е развълнуван преди дебюта си със Симфоничния оркестър на БНР:

„Голяма чест е за мен да свиря с един от най-великите оркестри на България, да свиря концерт за пиано и оркестър номер 12 на Моцарт. Аз лично не съм свирил сериозно Моцарт. Доколкото знам, той има над 2000 часа музика, от които има 27 концерта, но аз засега съм свирил само един“.

Мечтата на младия пианист е да свири концерти на Рахманинов, на Чайковски, всички концерти на Бах всъщност ще го правят и от соловите неща Шопен и Рахманинов

„Най-много искам да свиря в Роял Албърт Хол, може би Чайковски първи концерт“.

Трите най-трудни конкурса, на които Василев е участвал са били в Москва

Най-дългата му почивка от пианото е била … седмица, когато бил на море в Гърция, но тогава изкомпозирал 2 произведения на плажа. Признава че е „самоук“ композитор и разчита на електронните сайтове, за да разширява познанията си по инструментознание и оркестрация.

„Започнах да композира по-рано, но не си ги записвах тогава още. Някъде 7-8-годишен започнах да композирам, но ги записвам от година-година и половина“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени