Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден – 21-ви протест на "жълтите жилетки" във Франция

Хиляди "жълти жилетки" се отправиха следобед към бизнес квартала "Дефанс" на запад от Париж
Снимка: БТА

Пореден – 21-ви протест на "жълтите жилетки" във Франция. Протестиращите напомнят исканията си за данъчна и социална справедливост точно преди президентът Макрон да обяви резуптатите от големия национален дебат, на който заложи, за да успокои напрежението. 
Хиляди "жълти жилетки" се отправиха следобед към бизнес квартала "Дефанс" на запад от Париж – символ на капитализма, както обясняват протестиращите, издигнали лозунги за повече социална, данъчна и екологична справедливост пред сградите на големите предприятия. Преди това шествието прекоси Париж без значителни инциденти. 
Двайсетина души са били задържани от полицията, сред глобените за нарушения е един от лидерите на движението Ерик Друе, опитал да проникне на забранения за митинги булевард "Шан-з-Елизе". Друго шествие потегли от Монпарнас. 
Демонстрации се проведоха и в редица градове из страната, а в Сен Назер представители на движението се опитват да очертаят обща стратегия за по-нататък. 6300 са били протестиращите днес, според властите, въпреки че "жълтите жилетки" оспорват официалните данни.
Безредиците по време на демонстрациите трябва да бъдат ограничени от нов проектозакон. Вчера Конституционният съд цензурира точката, предвиждаща административна забрана за митинги на лица ,потенциално заплашващи сигурността. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна