Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мудис": Автoмобилни мита от страна на САЩ биха засегнали най-силно Германия, Япония и Южна Корея

Евентуалните тарифи, които САЩ могат да наложат върху вноса на автомобили, биха представлявали "значителен риск за световния икономически растеж", се посочва в доклад на американската агенция за кредитен рейтинг "Мудис" (Moody's Investors Service).

"Мудис" заяви, че автомобилните мита биха "възпрепятствали икономическия подем" в Германия, Япония и Южна Корея, като в този случай ръстът на БВП на Германия се очаква да спадне с 0,2%, а за двете азиатски държави - с по 0,3 на сто.

Негативният ефект от подобни мита обаче би бил по-слабо изразен в Китай, тъй като износът на китайски автомобили вече е обект на търговски ограничения от страна на САЩ от миналата година. Като цяло кредитната агенция изчислява, че прилагането на митнически тарифи в размер до 25% и "съответните ответни действия" от страна на основните търговски партньори на САЩ биха нарушили търговски обмен в размер на 500 милиарда долара.

"Рестрикции при търговията с автомобили биха довели до по-всеобхватен удар по потребителското и бизнес доверие в глобален мащаб в една вече забавяща се световна икономика", написа асоциираният управляващ директор на "Мудис" Елена Дюгар.

Докладът на "Мудис" е факт, след като САЩ предложиха въвеждането на тарифи на стойност 11 милиарда долара за различни европейски стоки след решение на Световната търговска организация, че Европейският съюз е предоставя неправомерни държавни субсидии на "Еърбъс" (Airbus).

От ЕС пък отговориха, че са готови да отвърне на удара по отношение на евентуално налагане на каквито и да било американски митнически тарифи.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна