Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: СТО е малко вероятно да позволи на САЩ да наложи мита върху европейски внос за 11 млрд. долара

Европейският съюз обаче е готов на ответни мита спрямо американски стоки

Европейският съюз съобщи във вторник, че е готов да отвърне с ответни мерки на всички възможни митнически тарифи, които Съединените щати биха наложили върху вноса на европейски стоки с оглед на американските обвинения за държавно субсидиране на самолетостроителния гигант "Еърбъс".

"Според европейските власти в Брюксел обаче е малко вероятно Световната търговска организация (СТО) да позволи на Вашингтон да въведе високи мита върху стоки на ЕС, продавани в САЩ, на стойност над 11 млрд. долара", заяви източник от ЕК в отговор на американските заплахи за наказателни мита, съобщава агенция Франс прес.

По-рано офисът на Търговския представител на САЩ предложи въвеждането на високи мита за европейски стоки на стойност 11,2 млрд. долара в отговор на решение на СТО, което постанови, че ЕС е предоставял неправомерни държавни субсидии на самолетостроителния гигант "Еърбъс" (Airbus). Американският търговски представител Робърт Лайтхайзер поясни, че "крайната цел е да се постигне споразумение с ЕС за прекратяване на всички субсидии за големите пътнически самолети, които са в противоречие с правилата на Световната търговска организация".

От Европейската комисия също така посочиха, че сумата от 11,2 млрд. долара, определена от САЩ, е преувеличена и рискува да доведе до ескалация на трансатлантически търговски ред.

"ЕС е убеден, че нивото на контрамерки, на което се основава известието на Търговското представителство на САЩ, е силно преувеличено", отбеляза пред Франс прес източник от Европейската комисия.

Междувременно френският финансов министър Буно Льо Мер предупреди, че САЩ и Европейският съюз "не могат да допуснат" нов конфликт относно несправедливите, според Вашингтон, държавни субсидии за "Еърбъс".

"Когато погледна ситуацията с икономическия растеж в световен план, не мога да повярвам, че можем да допуснем търговски конфликт между Съединените щати и Европа дори само в една единствената област като въздухоплаването", подчерта Льо Мер на пресконференция в Париж, съобщава Франс прес.

Европейският самолетостроител "Еърбъс" пък заяви, че не вижда правно основание за предложението на САЩ да наложи търговски санкции относно неговите самолети и предупреди за задълбочаване на търговското напрежение.

"Сумата (от 11,22 млрд. долара) е до голяма степен преувеличена и във всеки случай ще бъде определена от Световната търговска организация, а не от САЩ", посочи говорителят на "Еърбъс" Райнер Олер, цитиран от Ройтерс.

Той също така отбеляза, че решението на СТО от миналата седмица срещу данъчните облекчения за американския самолетостроителен конкурент в лицето на "Боинг" трябва да позволи на ЕС да търси "още по-големи мерки за противодействие". Според него решението не показва "никакво желание от страна на "Боинг" да изпълни и потвърди, че предоставянето от САЩ данъчни облекчения са в противоречие с правилата на Световната търговска организация".

И агенция Ройтерс цитира свой източник от ЕК, според който Европейският съюз се подготвя за възможни ответни наказателни мерки върху вноса на американски стоки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна