Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птицата нанду, нападната от хъски, остава инвалид

Птицата нанду от Старозагорския зоопарк остава инвалид след нападение на домашно куче хъски, съобщи директорът доц. д-р Радослав Михайлов. 

Тъканта на левия ѝ крак е некротизирала и няма възможност за възстановяване.

"Въпреки лечението на крайника се получи много тежка некроза с опадване на тъкани, почти до оголване до кост“, обясни д-р Михайлов.

Нандуто се е самонаранило от страх, след като два поредни дни едно и също куче е влизало в района на клетката му. Хъскито е стресирало птицата, която се е блъскала в загражденията. Разкъсаната му шия е зашита и вече се възстановява, но при крака се е получила самоампутация.

Д-р Михайлов не помни друг случай, при който домашно животно да навлезе в зоопарка и да стресира животните. Само бързата реакция на служителите е спасила птицата от още по-тежки и животозастрашаващи наранявания.

В Старозагорския зоопарк има само една птица нанду. Досега не е имало такъв вид, а тази е купена миналото лято.

От зоопарка призовават гражданите, които разхождат домашни кучета, да бъдат отговорни и да спазват правилата за водене на повод, за да не се стига до инциденти. Продължава прегледът на записите от камерите в района и стопанинът на кучето се издирва.

Повече информация може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени