Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко повишение на производствената инфлация в САЩ през март след ръст на енергийните цени

Производствените цени в САЩ се повишиха по-силно от очакваното през март в резултат на ръст на енергийните цени, показват данни на Департамента по труда, които са възможен сигнал за известно засилване на инфлационен натиск във водещата световна икономика.

Индексът на производствените цени (PPI индекс), измерващ ценовите промени на изхода на американските компании, скочи през март с 0,6% спрямо февруари, когато нарасна с едва 0,1%, като това представлява най-солиден месечен ръст от октомври 2018-а година насам. Осреднените очаквания на финансовите пазари бяха за доста по-скромно повишение с 0,3 на сто.

На годишна база растежът на индекса PPI се ускори изненадващо до 2,2% при прогноза за стабилизация на февруарско ниво от 1,9 на сто. Въпреки това повишение производствената инфлация остава далеч под 7-годишния връх от 3,4% достигнат към средата на 2018-а година.

Основните производствени цени (изключвайки цените на енергията и храните) нараснаха през март на месечна база с 0,3% след повишение с 0,1% през февруари, но техният растеж на годишна база се забави до 2,0% от 2,3% месец по-рано, отбелязвайки най-слабо повишение от август 2017-а година насам.

Рязкото повишаване на производствената инфлация през март се дължи на скок с 5,6% на енергийните цени и по-специално на драматичния ръст с 16% на цените на бензина - най-силно тяхно повишение от август 2009-а година насам.

Цените на едро на хранителните стоки и на услугите се повишиха с по 0,3%, а цените на всички стоки се увеличиха с 0,4% спрямо февруари.

Днешните смесени PPI данни са предпоставка за известно засилване на потребителската инфлация в САЩ, което беше потвърдено от оповестените в сряда официални данни за потребителските цени през март. Индексът на потребителските цени (CPI) нарасна през март с 0,4% спрямо февруари (най-силен растеж от 14 месеца насам), което доведе до ускоряване на годишната инфлация до 1,9% от 1,5% през предходния месец.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна