Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Испанският вестник „Ел Паис“ разкрива подробности от близо 7-годишния престой на Джулиан Асанж в еквадорското посолство в Лондон. Според изданието Асанж открито спорил със служители в посолството, приемал за гости знаменитости като Лейди Гага и Йоко Оно, давал интервюта по долни гащи и съвсем изоставил личната си хигиена.

Последното твърди в интервю си за „Гардиън“ и евкадорският президент Ленин Морено, според когото целият престой на Асанж е бил „главоболие“. Той отговаря и на обвинението на предшественика си Рафаел Кореа, че предаването на Асанж е най-голямото предателство в латиноамериканската история и обслужва американски интереси. Морено настоява, че решението е било суверенно и не е наложено от никого.

Латинска Америка има нужда от развитие, а не от щатските игри без победител, пише китайският официоз „Глобал таймс“, според който Доналд Тръмп се опитва да преструктурира „задния двор на САЩ“, но ще се провали. Повод е призивът на държавния секретар Майк Помпейо южноамериканските страни да „устояват“ на финансиране и влияние от Китай и Русия.

Превръща ли се Америка в олигархия, се пита в заглавието на коментар в „Ню Йорк таймс“. Нарастващото неравенство в САЩ заплашва демократичните принципи, пише авторът и допълва, че олигархията е върховенство на малцина, които от древни времена са богатите, имотните и благородниците. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна