Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шпиони на ОАЕ са задържани в Истанбул

| обновено на 19.04.19 в 16:31
Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е задържала двама служители на разузнаването на Обединените арабски емирства в Истанбул в понеделник, съобщи днес високопоставен представител на турските власти, цитиран от Ройтерс. 

Двамата арестувани са признали, че са шпионирали арабски студенти и политически имигранти в полза на OAE. Разследва се дали пристигането на единия от двамата в Турция не е свързано със смъртта на саудитския журналист и дисидент Джамал Хашоги. Той бе убит на 2 октомври миналата година в консулството на Рияд в Истанбул. 

Саудитските власти потвърдиха, че техни агенти стоят зад убийството на Хашоги, но отрекоха то да е наредено от кралското семейство. 

Скоро след убийството на журналиста единият заподозрян е пристигнал в Истанбул. В тайник в квартира, за която се счита, че е ползвана от двамата, е бил открит криптиран компютър. 

След извършването на военния преврат в Египет през 2013 г. отношенията между Турция и ОАЕ започнаха да се влошават. Турция подкрепя сваления президент Мохамед Мурси, докато Емирствата се противопоставят на движението „Мюсюлмански братя“, на което Мурси беше представител, и подкрепят президента Абдел Фатах ал Сиси. Интересите на Турция и на ОАЕ се различават и по други близкоизточни политически въпроси.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна