Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Япония се нуждае от иранския петрол, за да има стабилни енергийни доставки

Японският министър на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо заяви в петък, че Токио планира да проведе преговори със САЩ в опит да си осигури правото да продължи да купува ирански петрол въпреки санкциите на Вашингтон срещу Техеран.

"Отношенията на Япония с Иран, като един от водещите световни производители на петрол, са важни, тъй като страната разчита на почти целия си петрол от внос", заяви Секо на пресконференция. "Ние възнамеряваме да проведем близки дискусии с американската страна, за да избегнем вредното въздействие на мерките на САЩ върху стабилните енергийни доставки на Япония и върху корпоративната ни дейност", добави той.

През ноември 2018-а година САЩ въведоха санкции срещу износа на ирански суров петрол и заплаши държавите, които продължават да търгуват с Иран с "тежко и бързо наказание". Въпреки това Вашингтон разреши временно освобождаване от наложената мярка на няколко държави, сред които и Япония. Изтичането на този срок обаче ще бъде факт на 2-ри май, като специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук настоява, че няма да има повече привилегии за страните, които решат да продължат да работят с Иран.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна