Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кремъл реагира предпазливо на победата на Володимир Зеленски

| обновено на 22.04.19 в 18:20
Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кремъл обяви днес, че е „твърде рано“ да каже дали може да работи с Володимир Зеленски – комикът, който спечели президентските избори в Украйна, предаде АФП.

„Засега е преждевременно да се говори за поздравления от президента Путин или за възможността за съвместна работа. Можем да съдим само по конкретни дела“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той посочи още, че Русия се отнася с уважение към избора на украинския народ, още повече че този избор е „доста очевиден“.

„Заедно с това легитимността на тези избори като цяло е поставена под въпрос, тъй като не предоставена възможност за гласуване на 3 млн. граждани на Украйна, които живеят в Русия“, подчерта Песков. 

„Русия няма юридическото задължение да признава или не резултатите от изборите в Украйна. Важното е да ги признае украинският народ“, каза от своя страна председателката на Съвета на федерацията (горната камара на парламента) Валентина Матвиенко. 

По думите ѝ украинските граждани са изпратили ясен сигнал, че не приемат водената от Киев политика през последните пет години: „Русия е готова да води диалог с президента, който е получил доверието на украинските граждани. Заинтересовани сме от нормализиране на отношенията“.

Според председателя на Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин Съединените щати ще направят всичко възможно и в бъдеще Украйна да остане огнище на напрежение и проблеми. 

Премиерът Дмитрий Медведев по-рано днес заяви, че вижда шанс за подобряване на двустранните отношения. Той пожела на новото украинско ръководство да осъзнае колко ценни са отношенията между народите на Русия и Украйна отвъд политическата конюнктура.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени