Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски иска възстановяване на мирния процес

Медведев: Има шансове за подобряване на отношенията

Володимир Зеленски реагира след победата на президентските избори в Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският комик Володимир Зеленски печели убедителна победа на президентските избори в страната в неделя, показват резултатите след обработване на около 80 процента от протоколите. Според тях за новия човек в политиката са гласували над 73 процента.

Опонент на 41-годишния Зеленски беше сегашният президент Петро Порошенко, който призна поражението си. За Порошенко са гласували около 24 процента от избирателите. Той обаче обеща да не напуска политиката и изрази готовност да помогне на Зеленски преди встъпването му в длъжност да навлезе в държавните дела.

Резултатите от изборите са огромен удар за Порошенко и израз на недоволството на избирателите от действащата власт.

На пресконференция в щаба си Зеленски заяви вчера, че първата му задача като президент на Украйна ще бъде да постигне освобождаването на всички украински затворници, пленени по време на конфликта в източната част на страната и че ще започне отново мирните преговори със сепаратистите.

„Ще продължим с преговорите от Минск, ще ги възобновим“, каза той. Според него най-важното е боевете със сепаратистите да спрат. Сред останалите му обещания е да върне обратно в родината им украинците, държани в териториите, контролирани от бунтовниците, и онези, които са в Русия.

Зеленски анонсира и че ще има персонални промени при водещите преговорите.

Конфликтът с проруските бойци в Украйна, който Зеленски иска да прекрати, започна през 2014 г. и доведе до около 13 000 жертви. Подписаното през следващата 2015 г. споразумение от Минск не успя да сложи край на сраженията.

Зеленски е актьор, който стана известен с ролята си на президент в телевизионно шоу. Предизборната му кампания беше изградена на антикорупционни послания и обещания за край на войната със сепаратистите в Донбас.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск поздрави Володимир Зеленски за победата му на президентския вот в Украйна. "Свободните избори и мирната смяна на властта означават силна украинска демокрация. ЕС е решен да продължи подкрепата си за страната", написа Туск в Туитър.

По-късно днес в съвместно писмо до Зеленски Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчертаха, че на Украйна предстои да извърви още много път, за да бъде създадена мирна, демократична и просперираща държава.

„Като президент на Украйна, можете да разчитате на категоричната подкрепа на ЕС за пътя на реформите, по които страната пое, в т.ч. укрепването на върховенството на закона, поддържането на макро-икономическата стабилност и продължението на основните реформи в енергийния сектор“, се казва в писмото.

„Силно вярваме, че по-нататъшното приложение на споразумението за асоцииране от страна на ЕС и Украйна, както и на всеобхватното споразумение в областта на свободната търговия, е ключов инструмент в тази връзка. Можете също така да разчитате, че Общността ще продължи категорично да подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна“, казват още лидерите на ЕС. Двамата заявяват, че очакват да се срещнат с новия украински президент при първа възможност за двете страни.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също поздрави Зеленски и даде заявка за продължаване на сътрудничеството между Алианса и Украйна. Полският държавен глава Анджей Дуда пък покани новоизбрания украински лидер на посещение във Варшава.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че след президентските избори „Украйна има шанс да извърши положителни промени в полза на цялото общество“. 

На свой ред руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че има шансове за подобряване на отношенията между Киев и Москва.

„Резултатът (от изборите в Украйна – б.р.) показа явно желание за нови подходи в решаването на проблемите на страната“, написа днес сутринта във Фейсбук Медведев.

„Очевидно е, че пред новия президент ще стои задачата да консолидира страната с оглед на събитията от последните години. Нямам съмнения, че новият ръководител на страната по отношение на Русия ще се придържа към реторика, която използва в хода на предизборната кампания и ще повтаря известни идеологически формули, насочени към различни групи от населението…В същото време има шансове за подобряване на взаимодействието с нашата страна все пак има. За тази цел е нужна честност, отговорен и прагматичен подход“, смята премиерът на Русия.

Като новоизбран лидер на страна, която зависи от международна помощ и се бори със сепаратисти, Зеленски ще си има работа с руския президент Владимир Путин и ще трябва да се заеме със сериозни икономически проблеми и евентуално с непокорни елити.

Сред основните предизвикателства пред шестия президент на Украйна е именно конфликта в Донбас. Гласоподавателите очакват новият главнокомандващ да сложи край на петгодишния конфликт с подкрепяните от Москва сепаратисти в източната част на Украйна. Конфликтът е огромно бреме за икономиката и обществото на страната.

Най-вероятно Зеленски, който няма традиционна политическа сила зад гърба си, ще се изправи пред мощна политическа съпротива в парламента, където фракцията на Порошенко има мнозинство.

Според анализатори новият президент ще си осигури трудно подкрепа от депутатите, които поне в началото ще са враждебни към него. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна