Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо влошаване на бизнес климата в Германия през април

През април бизнес нагласите в Германия се влошиха отново, след като през март те се подобриха слабо за пръв път от шест месеца насам, показва последно проучване на немския институт Ifo. Ръководителите на немските компании са по-малко удовлетворени от текущата бизнес ситуация и в същото време са по-слаби оптимисти относно очакванията в бъдеще.

По-слабото Ifo бизнес проучване предполага, че икономиката на Германия ще продължава да губи скорост и в началото на второто тримесечие на 2019-а година, след като през втората половина на предходната година тя успя да избегне "на косъм" навлизането в техническа рецесия.

Индексът на института Ifo, базиран на месечно проучване сред около 9 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, се понижи през април до 99,2 пункта, след като през март отскочи рязко до 99,7 пункта от 4-годишното февруарско дъно на ниво от 98,7 пункта (най-ниско ниво от декември 2014-а година), докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение през настоящия месец до 99,9 пункта.

Подновеното понижение на Ifo индекса се дължи на поредно значително влошаване на бизнес нагласите в промишлеността и на известно отслабване на бизнес климата в търговията при слабо подобрение в сферата на услугите и в строителството.

"Германската икономика продължава да губи скорост", отбеляза президентът на института Ifo - Клеменс Фюст.

Индексът, измерващ текущите бизнес условия, се понижи през април до 103,3 пункта от 103,9 пункта месец по-рано (при прогноза за индекс на ниво от 103,5 пункта), докато индексът на Ifo института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се понижи до 95,2 пункта от 95,6 пункта през март (при очаквания за повишение до 96,1 пункта).

Последното проучване на института Ifo потвърждава, че експортно-ориентираната немска индустрия продължава да бъде в рецесия, докато вътрешната икономика остава относително здрава.

По-слабото от очакваното Ifo бизнес проучване изглежда в противоречие с подобрените нагласи на германските анализатори и инвеститори относно перспективата пред водещата европейска икономика, според последно аналогично проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Седмица по-рано германските власти намалиха драстично прогнозите си за икономическия растеж през настоящата година. Според икономическият министър Петер Алтмайер БВП се очаква да нарасне през 2019-а година с едва 0,5% след експанзия с 1,4% през 2018-а година. Това представлява второ сериозно понижение на правителствените прогнози, след като през януари властите в Берлин очакваха икономически растеж в рамките на настоящата година от 1,0% спрямо предходна оценка за експанзия от 1,8 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени