Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резервен паркинг с 500 места ще бъде отворен за Великден до Рилския манастир

Снимка: Венета Николова

Резервният паркинг – бивш къмпинг на брега на река Рилска, с капацитет до 500 места, ще бъде отворен за Великден, за да се поеме големият брой автомобили към Рилския манастир, казаха от полицията. Това се прави за големите църковни празници, когато хиляди поклонници посещават Рилската обител. 

Резервният паркинг отстои на около един километър от манастира. Теренът е без асфалтово покритие и без други удобства. Не се знае дали от манастира няма да въведат някаква такса. Паркингът при Дупнишката порта е за около 40 места за леки коли, автобуси, обикновено там държат коли и техника и полицията, охранителната фирма, служебни автомобили, както и ВИП посещения. Таксата за него е пет лева за леки автомобили и 10 лева за автобуси, независимо от престоя. 

През великденските празници ще има засилено полицейско присъствие и контрол на движението по направлението Кочериново – Рила – Рилски манастир, както и около самата обител. 

В четвъртък следобед ще се знае дали ще бъде разчистен изцяло участъкът от около 250 метра над село Пастра, където тази седмица се разчистват паднали скали. В този участък е въведена временна организация на движението и ограничение на скоростта до 40 километра в час. В петък, събота, неделя и през празниците няма да се извършват строителни  дейности, обявиха от АПИ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени