Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посещението на Ким Чен-ун в Русия е водеща тема за чуждестранните издания днес.

Кремъл се опитваше да прилъже Ким Чен-ун в Русия още от 2015 година и най-накрая успя: бронираният влак на севернокорейския лидер пристигна във Владивосток, където днес ще се състоят преговорите с Владимир Путин. След неудачната среща с Доналд Тръмп в Ханой на Ким му трябва посредник, който може да върне преговорния процес в конструктивно русло, пише „Московский комсомолец“.

Според "Ню Йорк таймс" след провала на срещата на Ким Чен -ун с президента на САЩ Доналд Тръмп в Ханой през февруари сега Ким се опитва да събира международна подкрепа за своя подход към облекчаването на санкциите и за постепенното си ядрено разоръжаване, на който Белият дом се противопоставя.

Днешната среща между Владимир Путин и Ким Чен-ун изглежда предвещава повече церемониалност отколкото резултати, но въпреки това е тревожен сигнал към САЩ, че Кремъл може да  спечели влияние върху ядрената програма на Северна Корея, коментира "Вашингтон пост".

Друга тема от руския печат е указът на руския президент Владимир Путин за опростена процедура по предоставяне на руско гражданство на жителите на непризнатите републики в Донбас. Това показва отношението на Москва към новата власт в Киев, пише „Независимая газета“. За украинските власти решението на Кремъл е „началото на нов етап на агресията” и вече поискаха спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН. Представители на избрания президент на Украйна Володимир Зеленски се въздържаха да коментират. Очевидно обаче декретът на Путин е предназначен и за него – това е отговор на искането Кремъл да признае изборите и да започне нови преговори за Донбас и дори за Крим, коментира изданието. 

„Решението, взето от президента на Русия, е огромна стъпка за всички нас“, така в Донбас са отговорили на най-важното събитие за непризнатите републики, пише „Взгляд“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна