Eмисия новини
от часа

Кипърски и израелски учени пресъздадоха триизмерно изображение на залата на Тайната вечеря

3
Каменната зала на Тайната вечеря се намира на горния етаж на гробницата на цар Давид в Йерусалим
Снимка: The Cyprus Institute

Учени от Кипър и Израел пресъздадоха в съвместен проект триизмерно изображение на залата в Ерусалим, в която се е състояла Тайната вечеря на Исус Христос и неговите ученици в четвъртък, преди да бъде разпънат на кръста. 

Специалисти от Института на Кипър и Департамента по античността в Израел дигитално са реконструирали триизмерния модел с помощта на 3D скенери и модерни фотографски методи.

Съвместният кипърско-израелски проект е документирал всички археологически фази и дава яснота коя част кога е построена в цялостна архитектурна картина, се посочва в прессъобщението на Института на Кипър.

Според учените работата им е повече от актуална в момента след събитията в Нотр Дам в Париж, тъй като създаденият от тях триизмерен модел, описващ точните размери на сградата, може да се използва за възстановяването ѝ в случай на инцидент.

Каменната зала на Тайната вечеря се намира на горния етаж на гробницата на цар Давид в Йерусалим. Историческата сграда има сложна история и е преминавала през различни фази на строителство и разрушаване. Древните и унищожени повърхности, както и лошото осветление, са възпрепятствали досега проучванията в района. Днес тя е популярна дестинация за поклонници.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от