Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манфред Вебер подкрепя орязване на фондове за страни, които не спазват върховенството на закона

Манфред Вебер
Снимка: БТА

Кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия Манфред Вебер подкрепя идеята за орязване на европейските фондове за държави, които не спазват стандартите за върховенство на закона.

Законопроект по този въпрос бе приет от Европарламента през януари, като той бе сметнат за инструмент за борба със заплахите за независимостта на съдилищата и с корупцията в страни като Унгария, Румъния и Полша.

В публикувано днес интервю Вебер признава, че настоящите правила за съблюдение на правовия ред в Евросъюза „не са могли да възпрепятстват последните събития в Унгария, Полша и Румъния“.

Кандидатът на ЕНП отхвърли аргумента, че финансови санкции могат да засилят евроскептиците в засегнатите държави. „Много хора в Полша, Румъния и други страни изискват от своите правителства да пазят демократичните свободи и институции“, сочи Манфред Вебер.

Той намекна за „перспектива“ за членство на Украйна в ЕС, но каза, че ще прекрати преговорите за присъединяване с Турция, ако бъде избран на поста шеф на ЕК.

„Украйна има да извърви дълъг път, членство днес не е осъществимо, всеки знае това. Но трябва да има европейска перспектива“, отбеляза баварският политик. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!