Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дойче банка" не се нуждае от промени в инвестиционното банкиране въпреки провалените преговори за сливане с "Комерцбанк"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Инвестиционното поделение на "Дойче банк" (Deutsche Bank) не се нуждае от основен стратегически ремонт въпреки провалените преговори за сливане с "Комерцбанк" (Commerzbank), съобщи в понеделник "Файненшъл таймс", цитирайки председателят на Надзорния съвет на германския банков гигант Пол Ахлейтнер.

В интервю за финансовото издание, Ахлейтнер, който се е възприемаше като привърженик на сливането с "Комерцбанк", защити полаганите настоящи усилия в инвестиционната банка, която отчете загуби през последните две последователни тримесечия.

Той отбеляза: "Всяка изпълнителна власт трябва постоянно да се приспособява към променящата се пазарна среда. Но в това отношение ние не говорим за стратегия, а за изпълнение на заложените от нас цели. Ще има постоянни корекции по-специално в бизнеси като капиталовите пазари, които са толкова волатилни и толкова бързо променящи се".

Пол Ахлейтнер отхвърли необходимостта от по-фундаментална промяна в сегмента на инвестиционното банкиране, но заяви, че това е негово лично мнение и че управителният съвет е отговорен за стратегията на големия германски кредитор.

Неговото интервю идва само дни, след като се провалиха преговорите за сливане на "Дойче банк" със местния ѝ конкурент в лицето на "Комерцбанк".

Междувременно акциите на Deutsche Bank се намират под натиск от продажби в началото на днешната европейския търговия, понижавайки се с 1,6% към 7,20 евро за една акция и отстъпвайки от ценовия връх около 7,96 евро, достигнат за кратко през миналата седмица преди да стане ясен провалът в преговорите за сливане с "Комерцбанк".

На другия полюс са акциите на Commerzbank, като те поскъпват с 2,11% малко над 8,00 евро за една акция, тъй като тази германска банка се счита в по-добра форма и по-способна да се справи с предизвикателства след провалените преговори за сливане с Deutsche Bank.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна