Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теменужка Петкова: До края на годината България може да има платформа за търговия с природен газ

| обновено на 29.04.19 в 18:54
Снимка: БГНЕС

До края на годината България може да има платформа за търговия с природен газ, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тази своеобразна борса за синьо гориво е отговорност на "Булгартрансгаз".

Газовата връзка между България и Гърция трябва да бъде готова през 2020 година. Това съобщи още Петкова на конференция в София, посветена на втечнения природен газ, организирана от Института за енергийни изследвания и Центъра за изследване на Балканския и Черноморския регион.

Петкова припомни, че през май трябва да бъдат избрани компаниите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец - да започне изграждането ѝ. Българското правителство винаги е давало гаранции за тази газова връзка, каза Петкова и уточни, че това е ключов проект за целия регион на Централна и Източна Европа.

Скоро ще бъде готово предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", заяви енергийният министър Петкова:
"Това означава, че ние ще създадем предпоставки именно България да стане това средище, този естествен път на потоците природен газ, както от север, така и от юг".

Междувременно България развива борса за търговия на природен газ с подкрепата на австрийския газов хъб. Договорът с него е сключен в края на миналата година.

"И нашата амбициозна цел е до края на тази година да имаме една наистина платформа за търговия с природен газ, която да може да разполага с всички необходими функционалности, съгласно европейските правила и европейските регламенти.

Ключови за България са междусистемната връзка със Сърбия, както и интерконекторът с Гърция, каза още Теменужка Петкова.

"Четири последователни години в своя бюджет нашето правителство залага държавна гаранция за този проект, която е в размер на 110 млн. евро. Отделно от това по българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" бяха пренасочени 39 млн. евро отново за реализация на този проект".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени