Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСИ: Подобрение на стопанската конюнктура в България през април

Снимка: БГНЕС

През април стопанската конюнктура в България се подобри спрямо предходния месец благодарение на по-добър бизнес климат в промишлеността, строителството и в сферата на услугите при стабилизация на търговията на дребно, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата в страната през април се повиши с 1,9 пункта спрямо март, когато стабилизира на февруарското ниво. Индексът обаче все още остава далеч под своя многогодишен връх от май 2018 година, когато съответният показател достигна най-високо ниво от 2008 година насам.

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства с 2,0 пункта след негова стабилизация през предходните два месеца в резултат на по-оптимистични очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месеца. Подобрение отчитат и техните прогнози относно производствената активност през следващите три месеца, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износа през следващите три месеца.

Средното натоварване на промишлените мощности през април се понижава с 1,8 пункта в сравнение с началото на годината и достига 75,7 на сто.

Основните фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и с недостига на работна сила, посочени съответно от 38,3% и от 33,0% от промишлените мениджъри.

По отношение на продажните цени в промишлеността, очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище без промяна през следващите три месеца.

                                                             Графика на индекса за бизнес климата

Снимка

През април 2019 година показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 1,3 пункта, което се дължи на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. По-благоприятни остават и прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца, макар че те са по-резервирани в сравнение с март.

Според последното проучване на НСИ производственият график в строителството е осигурен с договори за 5,1 месеца напред, като и е регистрирано слабо понижение с 0,5 месеца спрямо оценката през януари. Малко по-неблагоприятни са и очакванията на строителните мениджъри за новите поръчки през следващите шест месеца.

И през настоящия месец несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозни пречки за дейността на строителните предприятия.

По отношение на продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" пък остава приблизително на нивото от март, когато индексът нарасна с 2,6 пункта, като оцените на търговските на дребно за настоящото бизнес състояние на техните предприятия и прогнозите за бъдещото им развитие  през следващите шест месеца остават благоприятни.

В същото време се подобряват и очакванията им за обема на продажбите и на поръчките към доставчици през следващите три месеца.

Основната пречка, затрудняваща развитието на този отрасъл, остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и от несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава намаление на тяхното негативно влияние.

Относно продажните цени в отрасъла, търговците на дребно предвиждат известно увеличение, макар че преобладаващите очаквания са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Същевременно съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" нараства с цели 3,4 пункта след стабилизация през март в резултат на подобрените оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на техните предприятия. По-оптимистични са и мненията им по отношение на настоящото и на очакваното в бъдеще търсене не услуги.

Конкуренцията в бранша, следвана от несигурната икономическа среда остават като основни пречки, затрудняващи в най-голяма степен бизнеса в сферата на услугите, като последната анкета на НСИ отчита засилване на неблагоприятното въздействие на втория от тези два фактора.

Относно продажните цени по-голяма част от мениджърите в сектора на услугите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Проучването на НСИ продължава да отчита стабилно представяне на общия бизнес климат в страната и в началото на второто тримесечие на настоящата година, като той продължава да се задържа трайно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Резултатите от последното проучване на НСИ отговарят на оповестените в понеделник резултати от аналогично проучване на Европейската комисия, които показаха рязко подобрение на общите икономически нагласи в България през април при поредно тяхно влошаване в ЕС и в частност в еврозоната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени