Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работнически шествия в двете части на Никозия и общ митинг в буферната зона

Снимка: Бранислава Бобанац

С работнически шествия в двете части на разделената Никозия и общ митинг в буферната зона кипърски гръцки и кипърски турски синдикати честват 1 май. В Международния ден на труда те изпращат и силното си послание за обединяване на страната.

Двуобщностното събитие тази вечер се организира от най-големия синдикат в Кипър ПЕО заедно с профсъюзните организации на кипърските турци, принадлежащи към Световната федерация на профсъюзите, подкрепят ги и организации на активисти за мир.

Работническите шествия ще преминат по главните улици в двете части на столицата и ще се съберат в мъртвата зона, разделяща града.

В съвместната си декларация кипърските гръцки и кипърските турски синдикати подчертават общите интереси и необходимостта от засилване на солидарността между работниците от двете части на разделената страна в борбата им срещу неолибералните политики и последствията от тях върху трудовите хора, срещу политиките на строги икономии и дерегулация на труда, срещу приватизацията и премахването на социалната държава.

За кипърските работници 1 май е и ден на потвърждаване на ангажимента им към борбата за обединяване на страната, се казва още в съвместната декларация на организаторите на общото честване. Синдикатите призоват лидерите на двете кипърски общности да възобновят незабавно преговорите за решаване на Кипърския въпрос.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна