Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулиан Асанж е осъден на 50 седмици затвор

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основателят на сайта за разкрития „Уикилийкс“ Джулиан Асанж бе осъден днес от съд в Лондон на 50 седмици затвор за нарушаване на условията по освобождаването му под гаранция с търсенето на убежище в еквадорското посолство преди 7 години, предаде Ройтерс. Той нарушил гаранцията си, тъй като сметнал, че е заплашен от екстрадиция в Швеция, която през 2012 г. го обвиняваше в изнасилване.

Асанж (47 г.) е изправен пред обвинения в конспирация и теч на класифицирана информация в САЩ. Лондон ще трябва да реши дали да го екстрадира в САЩ в отговор на тези обвинения.

Асанж бе арестуван миналия месец от британската полиция, след като еквадорските власти я допуснаха в сградата. Великобритания сега трябва да реши дали да екстрадира Асандж в Съединените щати, където е издирван по обвинения в едно от най-големите изтичания на секретна правителствена информация в историята на страната. 

Уебсайтът „Уикилийкс“ публикува хиляди документи с чувствителна информация, като се започне от филмовата индустрия и се стигне до националната сигурност и войната в Ирак. Ако бъде признат за виновен го очакват до 5 години затвор в Америка. 

След ареста на Асандж шведсктата прокуратура заяви, че може да възобнови разследването срещу него по обвинения в сексуално насилие. Повече от 70 депутати подписаха писмо до министъра на вътрешните работи Саджид Джавид за екстрадиране на Асандж първо в Швеция, ако Стокхолм поиска това. Привърженици на Асандж протестираха пред съда, наричайки го „политически затворник“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!