Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър на Кипър подаде оставка заради серийния убиец

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В 19-ия ден на мащабни разследвания на потреслите Кипър серийни убийства дойде първата политическа реакция - с подадената и приета от президента оставка на министъра на правосъдието и обществения ред Йонас Николау.

Правосъдният министър на Кипър напуска поста си на фона на огромно обществено възмущение. Критиката към него е заради провала на полицията в случаите на изчезнали жени мигрантки, станали впоследствие жертви на първия кипърски сериен убиец. Сигнали за тях са подавани до полицията през последните 3 години, но те не са разследвани своевременно и адекватно. Министърът заяви, че оставката му е политическа позиция, въпреки че не носи лична отговорност и не е бил въвлечен пряко в тези дела.

Президентът Никос Анастасиадис увери днес в решимостта на правителството напълно да изясни тези „срамни убийства”, както и „задълбочено да разследва действията или бездействията, свързани с жалбите за изчезнали лица”.

В петък той ще се срещне с началника на полицията Захариас Хризостому.

Днес разследванията на ужасяващите престъпления на първия кипърски сериен убиец - 35-годишният капитан от Националната гвардия Никос Метаксас продължиха в силно токсичното Червено езеро, където според признанията му той е изхвърли труповете на три от жертвите си.

С помощта на водолаз и специално оборудване се прави опит да бъде изтеглен локализиран вчера обект, приличащ на бетонен блок. Смята се, че той е свързан с втория куфар с останките на още една от жертвите на серийния убиец.

По непотвърдена още информация се предполага, че трупът в първия куфар, открит в езерото в неделя, е на 36-годишната румънка Ливия Флорентина Бунеа, изчезнала през септември 2016 г.

Задържаният Метаксас е признал 7 убийства - на 5 жени от Филипините, Непал и Румъния и на двете малки дъщери на две от тях. Досега са открити четири тела, като категорично е идентифицирана само една от жертвите.

Говорителят на полицията Андреас Ангелидис заяви днес, че всеки ден възникват нови данни по шокиращите убийства.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна