Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настоятелни призиви за гласуване преди балотажа за президент в Северна Македония

Балотажът за президент на Северна Македония е два дни преди визитата на папа Франциск в Скопие.
Снимка: БТА

Излизайте да гласувате! С настоятелни призиви в този смисъл излизат всички лидери на водещите партии в Северна Македония и двамата кандидати за президент на страната в последните предизборни прояви преди балотажа в неделя. Кампанията завършва тази вечер преди утрешния ден за размисъл.

От ключово значение на 5 май ще е дали до урните ще отидат поне 40% от всички малко над 1 милион и 800 хиляди имащи право на глас, за да са валидни президентските избори и да не се стигне до поредна политическа криза в Северна Македония. С повторение на вота или опит за конституционни промени и дори евентуално предсрочни парламентарни избори.

След изключително малката разлика между тях на първия тур - едва 4000 гласа, и издигнатият от управляващата коалиция Стево Пендаровски, и подкрепената от ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска са убедени в успеха си. И двамата обаче съзнават, че победа в невалидни избори не би означавала нищо.

По този повод досега днес се изказа само Пендаровски:

„Кристално ясно е, че по-голямата част от гражданите - и от тези, които гласуваха на първия тур, и от онези, които си останаха вкъщи - са за европейско бъдеще на нашата страна, за членство в НАТО и ЕС, за приятелство със съседите, да ни уважават в света, да имаме чуждестранни инвестиции, добре платени работни места и реформи според европейските стандарти. В името на тези общи ценности ви призовавам в неделя, на 5 май, да излезем масово. От седенето вкъщи единствени полза ще имат ВМРО-ДПМНЕ, Силяновска, Мицкоски и Никола Груевски.“

Късно снощи от Охрид пламенен призив отправи и премиерът Зоран Заев, който обещава в замяна следизборна метла в правителството:

„Да излезете да гласувате, защото имате гражданска отговорност! Става дума за вашата страна! За вашите деца!“

Тъкмо обратното му трябва на Заев, смята лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Той излезе днес с обръщение на драматичен музикален фон:

„Не му помагайте на Заев с бойкот! Не удължавайте месеците на живот в клинична смърт на тази власт! Хайде да ги съборим!“

Призивът на Мицкоски означава, че вотът ще бъде решен от етническите албанци, каза за БНР бившият македонски външен министър Любомир Фръчкоски:

„Ако Стево имаше по-голяма преднина на първия тур, те щяха да видят, че нямат шансове за втория и затова нямаше да излязат на изборите и те щяха да пропаднат. Значи на опозицията - ВМРО-ДПМНЕ, ѝ е необходимо да излезе и да гласува. Ако това се случи, тогава албанците ще решат вота.“

А те бяха призовани да гласуват масово от лидера на най-голямата им партия - Али Ахмети, и от отпадналия на първия кръг на изборите Блерим Река.

И така в неделя ще стане ясно ще получат ли най-после управляващите признание за проевропейската си политика или сред избирателите ще надделее недоволството от тежкото икономическо положение и бавната битка срещу корупцията и за върховенството на закона.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна