Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергьовден е!

Българската православна църква чества паметта на Свети великомъченик Георги Победоносец, който живял в трети век по време на едни от най-големите гонения срещу християните. Той е почитан като покровител на овчарите, а българската армия е избрала този светец-воин за свой патрон.

На Гергьовден имен ден имат 232 000 българи, а Георги е най-разпространеното мъжко име у нас. Носят го 172 000 души. 

А тази година българският манастир в Атон "Свети Георги Зограф" отбелязва 1100 години от създаването си. Легендата разказва, че в началото на 10-и век образът на Свети Георги се самоизобразява по чудодеен начин в основаващия се по това време Зографски манастир в Атонската Света гора. Затова тримата братя монаси Аарон, Моисей и Йоан дават на манастира името „Свети Георги Зограф“ – т.е. който сам се е изписал на иконата. Днес, макар и извън пределите на България, Светата обител остава най-големият български православен манастир.

Литийно шествие с иконата на "Свети Георги" премина по централните ямболски улици. На церемонията пред община Ямбол участваха представителни роти от поделенията в Ямболския гарнизон, които се включиха и в тържествения марш.

Въпреки трансформациите в Българската армия Ямболският гарнизон остава един от най-важните в страната, но и тук вакантните места за кадрови войници са около 20 процента. Командирът на 42-ри механизиран батальон подполковник Ивайло Иванов: "Бойната професия за мен, а и за всички мои колеги, преди всичко е призвание. Изпълва ни с чувство на отговорност и дълг към обществото. Дава ни едно самочувствие на хора, които допринасят за изграждането на нацията. И бих препоръчал на всички, които търсят подобно призвание, които търсят сигурност и стабилност за себе си и техните семейства, да се присъединят към нашите редици".

Сливенският митрополит Йоаникий ще отслужи Света Божествена литургия в единствения мъжки манастир в Югоизточна България "Св. Георги" в Поморие. Въпреки че в момента Светата обител се ремонтира, тя ще отвори врати за всички, които искат да се помолят пред чудотворната икона на светеца. След нощното бдение митрополит Йоаникий и свещениците ще се помолят за здравето и успехи на всички жители и гости на Поморие, обясни игуменът агатополският епископ Йеротей. В момента в него живеят петима монаси. "Важното е да имаме  силите и мъдростта, подобно на Свети Георги да се опълчим, да погледнем злото в очите, да го отхвърлим в нашите души и сърца и тогава само ще можем да го победим. Нека всички да бъдат обновени, с нови сили да продължат изграждането на едно добро българско християнско общество. Бог да ви благослови! На многая лета! Христос воскресе!".

В целия регион на Родопите Гергьовден се осмисля като началото на лятото и на новата стопанска година.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен за Българската армия на площад „Светите Кирил и Методий” в морската столица Варна и благослови бойните знамена на Гергьовден – Деня на храбростта и Българската армия: ”Бъдете мъжествени и крепки”, обърна се той към участниците във военния ритуал от Военноморските сили. Малката Албена Станкова дойде на площада с шапката на дядо си капитан първи ранг от резерва Станко Станков, известен подводничар. Командирът на Морския разузнавателен отряд капитан втори ранг Михаил Арабаджиев: "Гергьовден – празник на Българската армия. Чувствам се вдъхновен. Трябва да се гордеем, че сме българи. Има какво да се желае още за армията, но нека бъдем оптимисти. В някои отношения може да се каже, че ВМС са професионалисти по отношение на хората, но има какво да се желае по отношение на качеството на техниката и стимула на работа. Гордеем се, че сме част от ВМС. Все пак избрали сме тая професия, тя е част от нас и ние от нея, и с гордост си носим пагоните".

Гайди огласиха улиците на Трявна навръх Гергьовден. Гайдарите от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел предвождаха празничното шествие на майсторите на художествени занаяти, с което тревненци за трета поредна година отдават своята почит към закрилника на резбарите Св. Георги и старите тревненски майстори-занаятчии. Шествието е част от програмата на „Дните на дърворезбата“, които се проведоха в Трявна от 4-ти до 6-и май. То завърши с поднасяне на венци и цветя в Даскаловата къща, където преди 211 години се е осъществил първият занаятчийски облог в страната между майстора Димитър Ошанеца и младия калфа Иван Бочуковеца.

Според поверието на този ден двамата братя Свети Георги и Свети Димитър се срещат и по тази причина на места по първия гост на Гергьовден се предсказва и каква ще бъде годината. Ако той е добър и заможен, се е вярвало, че годината ще бъде здрава и благополучна, ако на празника времето е било дъждовно, се е вярвало, че такова ще бъде и лятото. Гергьовденската обредност е свързана и с абсолютната забрана за домашна и полска работа, за да се предпазят стопаните през лятото от змии, уроки и вълци, от градушка и  гръмотевици.

Подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна