Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на акциите на Уолстрийт след подновени страхове за търговските преговори САЩ-Китай

Основните фондови индекси на Уолстрийт стартираха търговия в понеделник с първоначални солидни понижения, след като американският президент Доналд Тръмп заплаши да увеличи митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25% от 10% още този петък поради недоволство относно темпото на водените с Пекин търговски преговори.

Индексът DJIA се понижи с близо 450 пункта в началото на търговията, преди обаче да парира значителна част от тези загуби, понижавайки се с около 260 пункта (спад с 1%), докато широкият индекс S&P500 се понижава с 1,1%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 1,3%, заличавайки обаче първоначално здраво понижение с около 2%.

На този етап спадът изглежда по-ограничен, отколкото сочеха фючърсите на трите основни фондови индекса, които се понижиха по-рано през деня с между 1,7% и 2%. Изглежда, че инвеститори и анализатори предполагат, че отправената от Тръмп заплаха представлява само опит за по-интензивен вербален натиск върху Китай преди предстоящите през тази седмица поредни преговори между официалните американски и китайски представители във Вашингтон, които обаче все още не е ясно, дали ще се проведат както е по-график.

Според китайското външно министерство търговските преговори със САЩ не са премахнати от настоящия график и Пекин все още възнамерява да изпрати своя преговарящ екип във Вашингтон през тази седмица. Но има известни притеснения, че китайският вицепремиер Лю Хъ може и да не вземе участие в последните преговори.

Подновените притеснения за възможна мащабна търговска война между САЩ и Китай, която да провокира забавяне на глобалната икономика, обаче дават повод на инвеститорите да реализират печалби от рязкото възходящо движение на фондовите борси в сила от началото на годината.

От всичките 30 топ компании, влизащи в индекса на сините чипове DJIA, само акциите на петролния гигант Chevron поскъпват с 1,2%. Най-солиден спад с между 2,6% и 3,2%% пък бележат акциите на експортно-ориентирани индустриални гиганти като Boeing и Caterpillar.

Под натиск от продажби се намират и банковите акции, като тези на Goldman Sachs се понижават с 2,74%, а на JP Morgan Chase - с 1,76%.

Сериозно поевтиняват и акциите на компании от полупроводниковия сектор, който също е в силно зависим от търговските отношения между САЩ и Китай. Акциите на Nvidia Corp. се понижават с 3%, на Micron Technology - с 3,62% и на Intel Corp. - с 1%.

Акциите на гиганти като  Apple Inc, Amazon.com Inc, Alphabet Inc. (компанията-майка на Gogle), Microsoft Corp and Netflix Inc. пък поевтиняват с между 1,85% и 0,5%.

Опасенията за подновяване на търговското напрежение между САЩ и Китай се отразяват негативни и на автомобилния сектор, като акциите на General Motors Co. се понижават с 2,32%, на Ford Motor - с 1,05% и на Tesla Inc. - с 0,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени