Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай продължава да планира визита на своя преговарящ екип във Вашингтон през тази седмица

Китайското външно министерство заяви в понеделник, че търговските преговори със САЩ не са премахнати от настоящия график и че Пекин все още възнамерява да изпрати своя преговарящ екип във Вашингтон през тази седмица, съобщи агенция Блумбърг.

Говорителят на външното министерство обаче избегна да отговори директно дали главният преговарящ в лицето на вицепремиера Лю Хъ ще участва в делегацията. Главният китайски преговарящ трябваше да пристигне във Вашингтон в сряда на фона на надеждата, че ключовата търговска сделка между Китай и САЩ може да бъде финализирана до края на седмицата.

Коментирайки заплахата на Доналд Тръмп, че в петък САЩ ще повишат митата върху вноса на китайски стоки, говорителят на външното министерството отбеляза, че подобни заплахи са били отправяни и в миналото.

Опасенията че Китай може да се оттегли от преговорите, насрочени за тази седмица във Вашингтон, започнаха да набират скорост, след като през уикенда Тръмп обяви чрез Туитър, че от идващия петък ще повиши тарифите на китайските стоки за 200 млрд. долара до 25% от настоящите 10%.

Говорителят на Министерството на външните работи Гън Шуан заяви пред репортери в понеделник в Пекин, че китайските власти се опитват да "получат повече информация за съответната ситуация", визирайки отправените от Тръмп заплахи. Той обаче добави: "Мога да ви кажа, че китайският екип се готви да пътува до САЩ за продължаване на търговските преговори".

"Това, което е от жизненоважно значение, е, че ние все още се надяваме Съединените щати да работят усилено с Китай, за да се срещнат на половината път, и се стремим да постигнем взаимноизгодно, печелившо споразумение на основата на взаимно уважение", посочи Гън Шуан.

В същото време Пекин изрази съжаление, че Вашингтон е увеличил санкциите срещу Техеран.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени