Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново понижение на европейски акции след подновеното търговското напрежение САЩ-Китай

Във вторник европейските борси задълбочават низходящото движение от предходната сесия в резултат на подновени притеснения около хода на търговските преговори между САЩ и Китай и по-слаби от очакваното данни за промишлените поръчки в Германия.

Негативно влияние оказва потвърдената от официални представители на Белия дом заплаха на президента Доналд Тръмп да повиши в петък митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25% от настоящите 10%.

Инвеститорите продължава да следят внимателно информациите около предстоящия тази седмица 11-ти кръг на търговските преговори САЩ - Китай и дали при провал Белият дом действително ще изпълни заканата за повишаване на митата върху вноса на китайски стоки в края на работната седмица. На този етап изглежда, че новината, че китайският вицепремиер Лю Хъ в крайна сметка ще посети САЩ на 9-и и 10-и май, за да участва в търговските преговори, не може да отслаби съществено подновеното напрежение на световните капиталови пазари, включително на европейските борси.

През ранната следобедна търговия основният европейски индекс се понижава с 0,52% след спад в понеделник с 0,9%.

Немският фондов индекс DAX пък се понижава  с 0,63%, задълбочавайки вчерашния си спад с 1%, като допълнително негативно влияние на борсата във Франкфурт оказват и по-слаби от очакваното данни за германските промишлени поръчки през март. Спад от близо 2% бележат акциите на BMW, след като германската компания за луксозни автомобили представи разочароващи финансови резултати през първото тримесечие. Силно понижение с над 4% има и при акциите на Henkel, след като тази важна германска компания за потребителски стоки също представи по-слаб от очакваното корпоративен финансовия отчет.

След вчерашен спад с 1,2%, френският фондов индекс CAC40 се понижава във вторник с нови 0,75%, повлиян допълнително негативно от данни, показващи разширяване на търговския дефицит на Франция през март до 5,324 млрд. евро от 4,31 млрд. евро през февруари и спрямо дефицит от едва 3,902 млрд. евро година по-рано. Този по-голям дефицит обаче се дължи на ръст с 3,6% на вноса при увеличаване на износа с 1,1%.

Британският фондов индекс FTSE100 се понижава с малко над 1%, след като вчера борсата в Лондон беше в почивка поради банкова ваканция и не успя тогава да реагира на отправените от Тръмп заплахи за повишаване на митата за китайските стоки.

Фючърсите на трите основни американски фондови индекса също са оцветени в червено преди старта на днешната търговия на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA се понижават с около 150 пункта (с 0,58%), на S&P500 - с 0,62% и на Nasdaq 100 - с 0,71%.

Трябва обаче да се има предвид, че в началото на вчерашната търговия на Уолстрийт и трите основни американски фондови индекса стартираха с много големи загуби между 1,7% и 2%, но до края на деня успяха да заличат съществена част от тези здрави понижения, като DJIA затвори със скромно понижение от едва 66 пункта (с 0,25%), парирайки първоначален спад от над 450 пункта. Широкият индекс S&P500 пък затвори вчерашната търговия с понижение от 0,45%, а Nasdaq - от 0,5%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени