Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайският вицепремиер Лю Хъ ще посети САЩ на 9-и и 10-и май за продължаване на търговските преговори

Мнучин и Лайтхайзър потвърдиха, че от петък САЩ ще повишат до 25% митата на китайски стоки за 200 млрд. долара

Китайският вицепремиер Лю Хъ ще пътува за Вашингтон на 9-и и 10-и май за продължаване на търговските преговори между двете най-големи икономики в света, обявиха във вторник от Министерството на търговията на Китай.

Китай е информирал Съединените щати, какви са неговите позиции по отношение на търговски преговори, като Пекин се надява, че САЩ са готови да се "срещнат по средата на пътя", заяви във вторник и говорител на китайското външно министерство. Той също така отбеляза, че Китай се надява, че всяка една страна ще бъда готова да разгледа опасенията на другата и добави, че би било добре да се стигне до решение относно двустранната търговия в рамките на тази седмица.

Министерството повтори още веднъж, че САЩ са заплашвали с увеличаване на тарифите "многократно" в миналото.

Новината е факт, след като визитата на главния преговарящи от китайска страна Лю Хъ беше поставена под въпрос в резултат на отправената от американския президент Доналд Тръмп заплаха, че от петък (10-и май) САЩ ще повишат митата върху на вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара до 25% от настоящите 10%.

Късно снощи американският търговски представител Робърт Лайтхайзър потвърди, че по-късно днес той ще направи съобщение посредством Федералния регистър за повишаване на тарифите за китайски внос на стойност 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки, че Китай се "отказва" от вече поети ангажименти в търговските разговори.

"През последната седмица станахме свидетели на ерозия на ангажиментите, поети от Китай. Бих казал, според наша преценка, че те се оттеглят от вече поети ангажименти", заяви снощи пред репортери Лайтхайзър, добавяйки, че не знае защо са настъпили промени в позицията на Пекин, съобщава "Уолстрийт джърнъл". Той обаче добави, че двустранните преговори ще продължат както е по план в четвъртък и петък.

Министърът на финансите Стивън Мнучин, който също говори късно снощи пред репортери, отбеляза, че през миналия уикенд представители на американската администрация са научили, че китайските власти "се опитват да се откажат от някои неща, договорени през преходните 10 кръга на преговорите със САЩ".

Той посочи, че търговските преговори с Китай са "изостанали значително" през уикенда и добави, че сега целият управленски екип на Белия дом е решен да препоръча на президента на САЩ Доналд Тръмп да продължи с въвеждането на новите тарифи, ако до петък не бъде сключена търговската сделка с Китай.

"Би било жалко, ако не можем да сключим споразумение", заяви Мнучин, но все пак посочи, че американският преговорен екип се надява да финализира сделка с Китай до края на седмицата "по един или друг начин", въпреки че екипът не е склонен преговорите да се върнат назад.

Мнучин добави, че Вашингтон ще бъде готов да продължи преговорите, ако китайците променят позицията си и ще докладват на Тръмп, "ако тази седмица чуем нещо различно от китайците".

И двамата висши представители на Белия дом обаче не предоставиха подробности относно предполагаемото отстъпление от китайска страна, като в същото време няма по-конкретни коментари и от управляващите в Пекин.

Официалните американски представители обаче потвърдиха, че от 12:01 часа Източноамериканско време в петък (07:01 часа българско време) администрацията на Белия дом ще повиши тарифите китайски стоки за 200 млрд. долара от 10% на 25%. Президентът Доналд Тръмп обяви посредством Туитър в неделя плановете си да повиши митата, изразявайки разочарование от темпа на двустранните търговски преговори.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени