Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран се оттегля частично от ядреното споразумение от 2015-а

Мохамад Джавад Зариф: Отказваме се от някои "доброволни ангажименти" в сделката за ядрената програма

| обновено на 08.05.19 в 08:58
Мохамад Джавад Зариф
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Техеран е предал на посланиците на Великобритания, Германия, Европейския съюз, Китай и Франция писма, в които ги информира, че частично се оттегля от ядреното споразумение от 2015 г., съобщи Асошиейтед прес. Писмата трябва да бъдат доставени на лидерите на четирите страни и на ЕС, подписали сделката, с която Иран прие да ограничи обогатяването на уран срещу отмяна на наложените му икономически санкции.

Решението на Иран е взето година, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от споразумението между САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия за дългосрочни ограничения върху ядрената програма на Иран.. 

По-рано външният министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че Иран ще се откаже от някои "доброволни ангажименти", поети от него в сделката за ядрената му програма, но няма да се оттегли от сделката. Той уточни, че решението е в отговор на неспособността на останалите страни по сделката да противодействат на американския натиск, съобщава БТА, като се позовава на световните информационни агенции.

Междувременно бе съобщено, че Съединените щати ще изпратят самолетоносач и бомбардировачи в Близкия изток след получаване на информация за разполагане от страна на Иран на балистични ракети с малък обсег на кораби във водите край бреговете си.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна